Αργύρης Φυτάκης | Ad Ithacam

Μακρύ ταξίδι σου κληρώθηκε στην Ιθάκη σαν είπες πως θα πας. Αλαργινό ταξίδι η θάλασσα,  οι περιπέτειες κύματα κι ωκεανοί οι γνώσεις. Όσο κι αν οι Λαιστρυγόνες πελεκούν με ζέση τα καράβια σου, όσο κι αν ο Πολύφημος ορέγεται τη σάρκα σου κι ο Ποσειδών κρέμασε ανάποδα την τρίαινα του για να σε βουλιάξει, εσύ διόλου να μη δειλιάζεις μπρος σε αναποδιές και κακοτυχίες. Έχε τη σκέψη σου υψηλά και φρόντιζε εκλεκτά το πνεύμα σου κι εκείνοι ούτε που θα τολμήσουν να επιθυμήσουν ρανίδα από εσένα. Κανέναν τους δε θα βρεις μπροστά σου κι ούτε να τους αφήνεις ανενόχλητους να βαδίζουν στων σκέψεών σου τα λιβάδια.

Ευχή και τάμα κάνε να είναι μακρύς ο δρόμος. Μακρύ το σεργιάνι που θα κάνεις τα πρωινά του καλοκαιριού, εκείνη την γαλήνια την πρωινή την ώρα, στα λιμάνια που θα αντικρίζεις λες κι είναι  πρώτη φορά. Αλλά δεν θα είναι. Γιατί στα αλήθεια έχεις πάει πολλές φορές εκεί, έχεις κρυφτεί πίσω από τους πραματευτές πριν η ακτίνα του ήλιου να γυαλίσει το νερό, κι έχεις μυρίσει ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής που λέει κι ο ποιητής. Σάμπως δεν θυμάσαι πόσες φορές είδες εκεί τον ποιητή; Μαζί του κοίταγες για όλα εκείνα τα πολύτιμα που τούτος ο κόσμος φέρει: σεντέφια και κοράλλια, εβένους και κεχριμπάρια. Αυτό να κάνεις και σε αυτό σου ταξίδι, γιατί έτσι μονάχα θα απολαύσεις τη ζωή. Α, και μην ξεχνάς να πίνεις τον καφέ σου με τους σπουδαγμένους, να μάθεις τι είναι η ζωή από τη ζωή τους, γιατί έτσι μονάχα θα κερδίσεις τη ζωή.

Στον λογισμό σου να έχεις για πάντα την Ιθάκη. Εκεί να αγωνίζεται να πας. Αλλά μη βιάζεσαι. Αγάλι αγάλι – λιμάνι λιμάνι και θα φτάσεις στο απάνεμο λιμάνι σου. Καλύτερα χρόνια πολλά να κάνεις για να φτάσεις ώστε να μπορέσεις να κερδίσεις όσο πιο πολλά μπορείς. Η Ιθάκη δεν θα έχει να σου δώσει και πολλά, ο πηγαιμός, όμως, θα σου δώσει τα πάντα.

Μακρύ ταξίδι σου κληρώθηκε στην Ιθάκη σαν είπες πως θα πας. Χρόνια πολλά κάνε για να φτάσεις. Τα μαλλιά σου θα γίνουν άσπρα ως τότε. Κι οι Θιακοί δεν θα ρίχνουν δάφνες στο διάβα σου. Αλλά αυτό είναι το νόημα του ταξιδιού: εκείνο το μπαούλο που ξεκίνησες να μαζεύεις χρόνια πριν και το γέμισες λογιών λογιών πολύτιμα θα σε συντροφεύει για τη ζωή που πάντα ήθελες να έχεις.

Τη ζωή σου που με σοφία εποίησες.


Ο Αργύρης Φυτάκης είναι συγγραφέας, MA στη Δημιουργική Γραφή. Το πρώτο του αφήγημα «Ημέρα Γενεθλίων» και η πρώτη του συλλογή χαϊκού «Διαθλάσεις Φωτός» βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη (openbook.gr), όπως και η συλλογή χαϊκού «Του χρόνου».

Φωτογραφία: Henry & Co.


BookSitting | Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.