10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

Για δέκατη συνεχή χρονιά διεξάγεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη χώρα μας και διεθνώς διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά στον Δήμο Παλλήνης. Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης των αξιών κάποιοι φιλοσοφικά σκεπτόμενοι συμπολίτες μας αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020.

Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου: Επιστήμη, Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία

Στο εφετινό επετειακό 10ο Συμπόσιο, την έναρξη του οποίου θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα προβληθεί από διακεκριμένους ομιλητές που έχουν προσκληθεί η διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην ανθρώπινη σκέψη. Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης θα αναφερθεί στην ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Επικούρειας φιλοσοφίας, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος θα αναδείξει την επικούρεια προσέγγιση της διαχείρισης του στρες, ο Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Λιόλιος θα παρουσιάσει την ατομική φυσική του Επίκουρου, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος θα εστιάσει στην επικούρεια αντίληψη για την ύπαρξη πολλών κόσμων στο Σύμπαν, ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στις ΗΠΑ Σταμάτης Κριμιζής θα αναφερθεί στην σύγχρονη εξερεύνηση για την πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως είχε προβλέψει ο Επίκουρος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης θα αναδείξει την επικούρεια βιολογική ηθική (βιοηθική). Οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο τέλος της πρώτης μέρας του Συμποσίου την οποία θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Την ευθύνη των υπόλοιπων εισηγήσεων την έχουν αναλάβει τα μέλη των Κήπων τα οποία αναφέρονται εδώ με τη σειρά εκφώνησης των εργασιών τους και τη θεματολογία τους. Η δικηγόρος Μαρτέλα Σινάνη «εισαγωγή στην επικουρεια φιλοσοφία» , ο πληροφορικός Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο δικηγόρος Αντώνης Μπιλίσης για τη «συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία», η διατροφολόγος Dr. Κλέα Νομικού «περί φιλοσοφικής διερεύνησης της διατροφής», ο γιατρός Δημήτρης Άλτας «η επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός» ο εκδότης (εκδ. ΘΥΡΑΘΕΝ ) Γιάννης Αβραμίδης «οι πολύτιμες πέτρες της φιλοσοφίας», ο ασφαλιστής Ευάγγελος Μίχος «περί του σκοπού της ζωής», ο Μηνάς Πατσουράκης και ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης περί «ηθικής φιλοσοφίας», ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης «περί της επικούρειας φιλοσοφικής κληρονομιάς». Μετά το πέρας των εισηγήσεων της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Αντώνης Μπιλίσης.

ΔΕΚΑΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟΤο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει τη θεατρική απόδοση μίας σκηνής από το φιλοσοφικό έργο του Χρήστου Γιαπιτζάκη «Ένας ευτυχισμένος Έλληνας» , που αναφέρεται στον Επίκουρο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα.

Για δέκατη συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δίνεται η ευκαιρία για βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα και την απαίτηση της «ευημερίας» όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς.

Ο τόπος και ο χρόνος διοργάνωσης του Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος. Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα. «Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών».

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε «μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη», δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.
Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Info

Διοργανωτές
Δήμος Παλλήνης, Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «ΚήποςΑθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης»

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου & Αριστείδου, email: info@kedg.gr, Τηλέφωνο: 210 6619937
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ», www.epicuros.gr
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», www.epicuros.net

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.