ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ | «Η ελευθερία» | Επίκτητος

Το πρώτο βιβλίο του εξαιρετικού, νέου εκδοτικού οίκου «Δώμα» μόλις κυκλοφόρησε. Και το αγαπήσαμε.

EpictetusCoverLarge.jpg

Ποιος άνθρωπος είναι ελεύθερος και ποιος δούλος; Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια καλή ζωή; Πότε τα πράγματα κι οι καταστάσεις γίνονται αφέντες του εαυτού μας;

Το σώμα μας, η υγεία μας, το σπίτι κι η περιουσία μας δεν είναι δικά μας, υποστηρίζει ο Επίκτητος. Δεν βρίσκονται κάτω απ’ τον δικό μας έλεγχο και, επομένως, όταν επιθυμούμε κάποιο απ’ αυτά τα πράγματα, επιθυμούμε κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Κι ο άνθρωπος που επιθυμεί πράγματα που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο δεν μπορεί παρά να είναι ένας δούλος.

«Καθάρισε τις ιδέες σου, ώστε να μη δεθεί πάνω σου κάτι που δεν είναι δικό σου, να μην αναπτυχθεί μαζί σου κάτι ξένο, και να μη λυπηθείς αν φύγει από σένα. Και λέγε εξασκούμενος καθημερινά, όπως εξασκείσαι στο γυμναστήριο, όχι ότι κάνεις φιλοσοφία, αλλά ότι προσπαθείς να κερδίσεις την ελευθερία σου. Γιατί αυτή είναι η πραγματική ελευθερία».

Λίγα λόγια για τις εκδόσεις «Δώμα»

Το «Δώμα» ξεκίνησε την άνοιξη του 17 στην Αθήνα.

Κοινό του Δώματος είναι η νεότερη γενιά των Ελλήνων, η οποία, ίσως χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, θα θελήσει να βελτιώσει το μορφωτικό της επίπεδο, κι αυτό όχι από εξωτερική παρότρυνση, αλλά από προσωπική της ανάγκη.

Θα θελήσει να το κάνει αυτό μ’ αυτονομία και μ’ απαιτήσεις. Θα διεκδικήσει πνευματικά προϊόντα υψηλού επιπέδου, τα οποία όμως θα θελήσει να της δοθούν με τρόπο ειλικρινή, ανεπιτήδευτο αλλά επεξεργασμένο. Δεν θα ντραπεί να ομολογήσει τις πνευματικές της ελλείψεις, και θ’ αναζητήσει τα κείμενα που είναι τα πιο αναγκαία, τα πιο σημαντικά, τα πιο επείγοντα.

Το «Δώμα» θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί σ’ αυτή την απαίτηση. Θα προσπαθήσει να πείσει τους δυνητικούς του αναγνώστες ότι τα έργα που εκδίδει είναι όντως διαλεγμένα, χρήσιμα και ουσιαστικά.

Η πρώτη σειρά του Δώματος, «Τα Στοιχειώδη», φιλοδοξεί να προσφέρει τα βιβλία εκείνα που αποτελούν τα απολύτως βασικά αναγνώσματα του ανθρώπου που διεκδικεί για τον εαυτό του μια καλύτερη μόρφωση και μια πλουσιότερη κατανόηση του κόσμου και της ζωής του.


Info: Η ελευθερία, Επίκτητος, μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής, εκδόσεις Δώμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.