Μάρκος Δενδρινός | Υπατία (απόσπασμα)

Η Υπατία με το τραγικό της τέλος αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο μάρτυρος της επιστήμης, της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας της σκέψης σε μια διαχρονική αντιπαράθεση με τον φανατισμό και τον δογματισμό των ολοκληρωτικών και θεοκρατικών καθεστώτων.

[…] Η μοίρα της Υπατίας όμως σηματοδοτεί και μια άλλη ιστορική αλήθεια, ότι εχθροί κάθε τυραννικού καθεστώτος δεν είναι μόνο όσοι αντιδρούν φανερά σε αυτό αλλά και όσοι προσπαθούν να ανυψώσουν το πνευματικό επίπεδο του λαού, μια ενέργεια που διαβρώνει έμμεσα αλλά εις βάθος την ύπαρξη και τη δυνατότητα επιβολής του κάθε τυράννου.

Πολλά κείμενα έχουν συγγραφεί για την Υπατία, και είναι αναμενόμενο, καθώς η ζωή της, και ιδίως το τέλος της, έχουν εξαιρετικά δραματική μυθιστορηματική δομή. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας φιλοσόφου σε ένα περιβάλλον κατά το μάλλον ή ήττον ανδροκρατικό, η οποία είχε κατορθώσει σε μεγιστο βαθμό την αρχαία αρετή της ισορροπίας ανάμεσα στον θεωρητικό και πρακτικό βίο, συνεισφέροντας όσο κανείς στη διατήρηση της τάξης στα χρόνια των τρομακτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ χριστιανών και εθνικών. Το αντίτιμο της συνεισφοράς της ήταν η χωρίς έλεος σφαγή της από τα αιμοδιψή στίφη.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Υπατία» του Μάρκου Δενδρινού, εκδόσεις Αρμός, 2021)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.