Η ιστορία μιας εφηβικής συμμορίας, ένα συναρπαστικό και σημαντικό μυθιστόρημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1932. Έναν χρόνο αργότερα απαγορεύτηκε και κάηκε από τους Ναζί.
Ο Χάφνερ στα Σταυραδέρφια αφηγείται μια ιστορία που εμβαθύνει στον παράνομο υπόκοσμο του Βερολίνου, τις παραμονές της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία. Ο συγγραφέας περιγράφει με εντυπωσιακά ρεαλιστικό τρόπο πώς ζούσαν τα παιδιά των συμμοριών την εποχή εκείνη. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διέπρατταν το ένα μικροέγκλημα μετά το άλλο για να επιβιώσουν και περνούσαν τις νύχτες τους σε υπόγεια μπαρ και αυτοσχέδιους ξενώνες. Αγωνίζονταν διαρκώς να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής των συμμοριών και να βρουν ο ένας στον άλλο τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη που δεν κατόρθωσαν να βρουν στην κοινωνία.
Το μυθιστόρημα του Χάφνερ απαγορεύτηκε από τους Ναζί και κάηκε μαζί με άλλα βιβλία. Ο λόγος γίνεται εύκολα αντιληπτός: για ένα κόμμα που βασιζόταν στη γερμανική υπεροχή, αυτό το πορτρέτο της νεαρής κατώτερης τάξης του Βερολίνου θα έμοιαζε σίγουρα τρομακτικό, καθώς αποκάλυπτε μια πλευρά της πραγματικότητας που δεν ταίριαζε με το ναζιστικό αφήγημα. Τα Σταυραδέρφια είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναρπαστικά σκηνικά και αληθινούς χαρακτήρες, που αποτυπώνει έξοχα τον ζοφερό και απελπισμένο κόσμο του Βερολίνου τις παραμονές της έναρξης μιας θηριωδίας.
[απόσπασμα]
Στις επτά το πρωί ο μικρός Βίλι ξυπνάει τον Βίλι Κλούντας.
«Έριξε πολύ χιόνι. Έλα, πάμε να βρούμε τους οδοκαθαριστές, ζητάνε πάντα βοηθούς όταν χιονίζει».
Ο Βίλι ξυπνάει στο λεπτό. Κι ενώ ντύνεται, κόβει και μια δαγκωνιά από τα ψωμάκια που περίσσεψαν από χτες και δίνει ένα κομμάτι και στον φίλο του. Πάνε στην κουζίνα και βάζουν το κεφάλι τους κάτω από τη βρύση, η Όλγα από τη Σιλεσία τούς προσφέρει γενναιόδωρα ένα κουρέλι για να σκουπιστούν.
«Κουνήσου», του λέει ο μικρός Βίλι.
Φοράει το σακάκι του, σηκώνει τον γιακά του και βάζει την τραγιάσκα του. Εμπρός, Βίλι. Στην αυλή ο μικρός ξαφνικά σταματάει μέσα στο λασπόχιονο […].
Ο συγγραφέας
Ο Ernst Haffner (Ερνστ Χάφνερ) ήταν Γερμανός κοινωνικός λειτουργός, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος, του οποίου το μόνο γνωστό μυθιστόρημα, Blutsbrüder (Σταυραδέρφια), με αρχικό τίτλο Jugendaufder Landstrasse Berlin, (Νεαροί στους δρόμους του Βερολίνου) εκδόθηκε το 1932. Η αξία του αναγνωρίστηκε άμεσα από τον Μπρούνο Κασίρερ. Το 1933 οι Ναζί έκαψαν τα Σταυραδέρφια, με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η γνώση για τον Χάφνερ να γίνει καπνός, σε αντίθεση με άλλους «αντιγερμανούς» συγγραφείς, όπως ο Μπέρτολντ Μπρεχτ και ο Τόμας Μαν. Γνωρίζουμε μόνο ότι ο Χάφνερ έζησε στο Βερολίνο μεταξύ 1925 και 1933 και διατάχτηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Λογοτεχνικού Επιμελητηρίου του Ράιχ του Γκέμπελς το 1938. Μετά από αυτό εξαφανίστηκε. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή ότι πέθανε σε ένα πεδίο μάχης ή σε ένα στρατόπεδο. Όλη η αλληλογραφία μεταξύ αυτού και του εκδότη του καταστράφηκε.
Info
Σταυραδέρφια
Συγγραφέας: Ernst Haffner
Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου
Εκδόσεις Αρμός
Σελίδες: 288