Η Μαριάννα Λούρμπα στο Σαλόνι του BookSitting

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

Η Μαριάννα Λούρμπα γεννήθηκε το 1980 στη Αθήνα. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο MA στην οπτική επικοινωνία και το design από το IED (Instituto Europeo di Design) του Μιλάνου. Είναι επίσης κάτοχος Bachelor of Arts (Hons) Middlesex University του Λονδίνου. Έχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (GR), στο Τόκιο (JP), στη Νέα Υόρκη (US), στο Αρέτσο (IT), στο Ορβιέτο (IT) κ.α. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, την Μont Blanc, την Cosmote κ.α. Από το 2012 η δουλειά της βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Artshop του Μουσείου Μπενάκη. Από το 2013 διδάσκει σε κολλέγιο Art and Deisgn. Παράλληλα είναι Creative Director του εργαστηρίου σύγχρονης τέχνης Apolyto Creative Spot. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος έχει γράψει για εκείνη: «Η Μαριάννα Λούρμπα έχει καθαρή ματιά, έντονη παρατηρητικότητα και, κυρίως, ποιητικό βλέμμα». Μιλήσαμε μαζί της για το έργο της, την τέχνη, την έμπνευση, που συχνά δεν είναι άλλη από την ποίηση.


Κυρία Λούρμπα, αφού σας καλωσορίσω στο Σαλόνι του BookSitting, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς ήρθε η τέχνη στη ζωή σας; Και πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά μαζί της;

Θεωρώ πως υπήρχε εξαρχής στη ζωή μου. Δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην ασχολείται με τα χρώματα, το μολύβι, το κάρβουνο. Όποια όνειρα έκανα στη ζωή μου, είχαν σχέση με τα εικαστικά. Είχα την τύχη να το αντιληφθούν πολύ νωρίς οι γονείς μου, ώστε η πρώτη μου εξωσχολική δραστηριότητα, ήταν στο καλλιτεχνικό εργαστήριο ζωγραφικής της Άννας Πλαγιάννη.

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με την ανθισμένη αυλή και την κυρία Άννα να μας μιλάει για το μπλε στα έργα του Paul Klee. Η πορεία πλέον ήταν προδιαγεγραμμένη. Δεν τέθηκε ποτέ από την οικογένειά μου η κλασική ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» και είμαι τυχερή σε αυτό.

Ποιοι καλλιτέχνες επηρέασαν το έργο σας; Υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζετε;

Είμαι λάτρης της αφαίρεσης και του κινήματος Μπάουχαουζ. Πάντα με γοήτευαν οι εικαστικές τέχνες όταν εμπλέκονταν με στοιχεία της αρχιτεκτονικής, κάτι που υποσυνείδητα επηρέασε και τη δουλειά μου. Από την περίοδο εκείνη θα ξεχωρίσω τον Wassily Kandinsky και τον Κazimir Malevich.

Όσον αφορά τους Έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζω, έχω τη χαρά και την τιμή να τους έχω γνωρίσει από κοντά, να έχω βρεθεί στα ατελιέ τους, να έχουμε μιλήσει περί τέχνης, για τα έργα τους και την πορεία τους, με αποτέλεσμα η σχέση αυτή μαζί τους, να έχει επιδράσει στη ζωή και στο έργο μου. Ξεχωρίζω την ευγενική αισθητική του Μιχάλη Κατζουράκη. Μέσω της λιτής αφαίρεσής του έχει δημιουργήσει έναν κόσμο που ισορροπεί αψεγάδιαστα ανάμεσα στη ζωγραφική και το design.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε συνήθως και ποια είναι η θεματολογία σας;

Συνδυάζω το χαρτί, τη φωτογραφία, το ξύλο, το μελάνι και συνθέτω στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες. Κατά περιόδους ενθουσιάζομαι και καταπιάνομαι με ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα τελευταία χρόνια, αυτό που κυριαρχεί είναι το λευκό των Κυκλάδων. Αναζητώ γεωμετρικές φόρμες, προοπτικές με τονικές εντάσεις. Φυσικά και τεχνητά στοιχεία, τα οποία απομονώνω και ανασυνθέτω σε ένα νέο σκηνικό, αποκαλύπτοντας μια οπτική σε απόλυτη γεωμετρία και αρμονία με τη φαντασία. Τα έργα μου βασίζονται σε έναν οργανικό μετασχηματισμό. Φωτογραφίζω κτίσματα, στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, τα οποία στη συνέχεια μεταμορφώνω σε συνθέσεις που συνδυάζουν τη ζωγραφική και τη γλυπτική, το ψηφιακό με το πραγματικό.

Από πού αντλείτε έμπνευση; Οι άλλες τέχνες, όπως η ποίηση, αποτελούν πηγή έμπνευσης για εσάς;

Η ποίηση τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης, κύριως στην τελευταία δουλειά μου, που σχετίζεται με τα νησιά των Κυκλάδων. Το Αιγαίο, με τα νησιά του, αποτελούσε πάντοτε ποιητικό σύμβολο του πολιτισμού, της φύσης, του νερού, του έρωτα. Οι Έλληνες ποιητές έχουν περιγράψει με απαράμιλλη ομορφιά μέσα στα έργα τους τα ελληνικά νησιά. Όταν διαβάζω ποίηση, σημειώνω πάντα κάποιους στίχους και όταν σχεδιάζω, προσπαθώ να τους κάνω εικόνα. Οι τίτλοι των έργων μου παραπέμπουν στο καλοκαίρι και προέρχονται συνήθως μέσα από τα ποιητικά έργα του Ομήρου.

Υπάρχει κάποιος τόπος που σας εμπνέει ιδιαίτερα;

Κάθε τόπος είναι ξεχωριστός. Ξεκάθαρα όμως το Αιγαίο έχει μια μοναδική ενέργεια που με κάνει να ονειρεύομαι και να εμπνέομαι. Νομίζω ότι δεν είναι ο τόπος που μετράει μόνο, αλλά και η στιγμή που βρίσκεσαι σε αυτόν.

Έχετε κάποιο «καλλιτεχνικό απωθημένο», κάποιο έργο, κάποιο θέμα ή κάποια τεχνοτροπία με την οποία δεν έχετε καταπιαστεί ακόμα;

Τα έργα δημιουργούνται και εξελίσσονται, «καλλιτεχνικά απωθημένα» δεν υπάρχουν. Μπορεί ένα έργο να υπάρχει σαν ιδέα στο μυαλό μου και να πραγματωθεί μέσα σε εύλογο χρόνο ή να μην είμαι απόλυτα ικανοποιημένη, οπότε να το δουλεύω για καιρό. Η τέχνη με βοηθάει να εκφράσω συναισθήματα, σκέψεις, προσωπικά βιώματα.

Σας προβληματίζει η εποχή μας; Οι απανωτές κρίσεις, η ανασφάλεια, η αποσάθρωση της κοινωνίας; Και ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σε όλα αυτά, μπορεί, άραγε, να αλλάξει τον κόσμο;

Ζούμε σε μια εποχή με τεράστιες αλλαγές, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες μας αναγκάζουν να επανατοποθετηθούμε σε πολλούς τομείς. Και όχι μόνο μας προβληματίζουν αλλά επηρεάζουν και την καλλιτεχνική δημιουργία. Παράδειγμα, στη σειρά έργων «cells» με απασχόλησε έντονα η μοναξιά και η αποξένωση των ανθρώπων. Ο ρόλος της τέχνης είναι να καταγράφει ιστορικά γεγονότα, να αμφισβητεί, να προβληματίζει, να ακονίζει την κριτική σκέψη, ταυτόχρονα όμως να απελευθερώσει το ανθρώπινο συναίσθημα. Να ταξιδεύει τον νου, να σου θυμίσει μια όμορφη στιγμή, να σε κάνει χαρούμενο.

Η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο ανθρώπινο προσφέροντάς του, με τη δημιουργική της φαντασία και τη μοναδική συγκινησιακή της δύναμη, την ελπίδα για μια ζωή γεμάτη ομορφιά, αγάπη, έρωτα.

Πώς αποφορτίζεστε μετά από μια δύσκολη μέρα και τι σας γεμίζει ενέργεια;

Η ίδια μου η δουλειά με γεμίζει ενέργεια και πολλές φορές, όταν δεν έχω ολοκληρώσει κάτι, ανυπομονώ να έρθει η επόμενη μέρα ώστε να συνεχίσω. Όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς, δεν μπορεί να υπάρξει στιγμή πλήξης.

Η πραγματική χαλάρωση, στο τέλος της ημέρας, έρχεται με έναν μεγάλο περίπατο με τον αγαπημένο μου Rudy, τον σκύλο μου. Είναι η στιγμή που σταματώ να σκέφτομαι και απολαμβάνω το περπάτημα μαζί του, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην εξοχή.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάτι νέο;

Αθήνα, Λετονία, Ιταλία, Πάρος, το 2022 ήταν μια άκρως δημιουργική χρόνια με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και με την πρώτη μεγάλη ατομική μου έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η ομαδική έκθεση #projectmirror που διοργανώνει κάθε χρόνο το μουσείο Μπενάκη, όπου συμμετέχω με το έργο “Enosis”. Επόμενο βήμα, η ομαδική “Just Abstraction”, τον Φεβρουάριο του 2023, στην DL Gallery. Και βέβαια, δεν σταματώ να εργάζομαι για την επόμενη ατομική έκθεση.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ και εγώ για την όμορφη συζήτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.