Επιστημονική διημερίδα | «Μικρασία: Ελεγεία του ξεριζωμού: Ιστορικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά αποτυπώματα»

O Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας και την Ιστοσελίδα Δημόσιας Ιστορίας Clio Turbata διοργανώνουν με την υποστήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, επιστημονική διημερίδα-αφιέρωμα στο γεγονός της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της επακόλουθης Kαταστροφής στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2022.

Το γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής (Φθινόπωρο 1922), τόσο από την πλευρά της ιστορίας και της τραυματικής βίωσής της, όσο και από την πλευρά του θρήνου των ανθρώπων του ξεριζωμού, αλλά και των ποικίλων πολιτισμικών συνεπειών του, είναι ζητήματα των οποίων η εξέταση και οι συνεχείς αναδιφήσεις μπορούν να διαφωτίσουν, να ερμηνεύσουν, να δικαιώσουν ή να καταδικάσουν πρόσωπα και επιλογές, εγκλιματίζοντας ωστόσο τα παραπάνω στην εποχή και στις συνθήκες, στις συγκυρίες και στις νοοτροπίες, στο «άυλο» κεφάλαιο της ιστορίας.

Εκατό χρόνια φέτος (1922-2022) μετά την Καταστροφή, και καθώς οι μέρες που ζούμε φαίνεται από την παρούσα ροή τους να ανα-παράγουν γεγονότα –και (εσφαλμένες, ίσως) εκτιμήσεις- και συνακόλουθα δεινά και ανθρώπινες τραγωδίες, μια επετειακή επιστροφή στο παρελθόν επιτελεί πολλούς στόχους, ορθολογικής επανεκτίμησης και ενσυναισθητικής μέθεξης, ώστε να δειχθεί τόσο η εμπράγματη όσο και η ψυχοσυναισθηματική εκδοχή των ανθρώπινων πεπραγμένων, με στοχαστικές προβολές στα παρόντα, για μια σοφότερη χάραξη του μέλλοντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας και την Ιστοσελίδα Δημόσιας Ιστορίας Clio Turbata και με την υποστήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα-αφιέρωμα στο γεγονός της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της επακόλουθης Kαταστροφής.

Η γενική θεματική της διημερίδας προσδιορίζει και τις ειδικότερες πτυχές που θα εξεταστούν: «Μικρασία: Τα ελεγεία του ξεριζωμού. Ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά αποτυπώματα».

Το διήμερο αφιέρωμα περιλαμβάνει: ακαδημαϊκές ομιλίες έγκριτων ιστορικών και ερυνητών, προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσίαση του μυθιστορήματος του δεκάχρονου συγγραφέα Εμμανουήλ Γιουβανόπουλου «Ο κούκος και τ’αηδόνι» (εκδ. Γκοβόστη, 2021), μουσική εκδήλωση. Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί Θεματική Έκθεση Βιβλίου, με την υποστήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Info

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (Διοικητήριο, οδός Αντωνίου Τζεβελέκη). Ώρα έναρξης των εργασιών: 6.00 μ.μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.