Πέντε δοκίμια για τη σκηνική ποίηση | Roberto García de Mesa

Το νέο βιβλίο του Ισπανού ποιητή και δραματουργού, Roberto García de Mesa, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώμη, σε μετάφραση της Ιφιγένειας Ντούμη.

Αυτή η μικρή έκδοση συγκεντρώνει πέντε δοκίμια του Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, τα οποία δημοσιεύτηκαν με τροποποιήσεις ή χρησίμευσαν ως υποστηρικτικό υλικό σε συνέδρια στα οποία συμμετείχε μεταξύ 2008 και 2011. Τα ενώνει η ανάγκη να συνδεθούν με την ποιητική γνώση που εφαρμόζεται στη σκηνή, κάτι το οποίο λειτουργεί ως οδηγός σε όλες τις καλλιτεχνικές εμπειρίες του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Ως εκ τούτου, το έργο αυτό, που φέρει μάλιστα και τον τίτλο Πέντε δοκίμια για τη σκηνική ποίηση, αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που του έχουν κινήσει το ενδιαφέρον στο πλαίσιο αυτό, όπως, για παράδειγμα, η τέχνη της δράσης (action), η σχέση ανάμεσα στο μεταδραματικό θέατρο και το νεομπαρόκ, μια δραματουργία του ουσιώδους, η οποία θεμελιώνεται στην έννοια της συντομίας –εν μέσω μιας κρίσης που αναπαριστάται επίσης μέσα από την ποιητική του λάθους και του εφήμερου–, καθώς και κάποια στοιχεία που συνδέουν τις τέχνες του θεάματος με τη σημασιολογία, στο πλαίσιο του πειραματισμού και της ανάγκης προβολής των εν εξελίξει εργασιών, ως μια μορφή πλησιάσματος της τέχνης στη ζωή. Το τελευταίο κείμενο περιέχει τριάντα αποσπάσματα σχετικά με την εφαρμογή της ποιητικής συνείδησης στη σκηνή.


O Roberto García de Mesa (Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, Τενερίφη, Ισπανία, 1973) είναι ποιητής, δραματουργός, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, φιλόλογος, επιμελητής εκθέσεων, σκηνοθέτης, εικαστικός και μουσικός. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Διδάκτωρ της Ισπανικής Φιλολογίας. Έχουν εκδοθεί 66 βιβλία του (ποίηση, θέατρο, μικροδιηγήματα, δοκίμια, διάλογοι, graphic art και κριτικές), καθώς και 4 CD με μουσικές συνθέσεις του. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ελληνικά, ρουμανικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σλοβακικά και πορτογαλικά, και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά 19 χωρών. Είναι καθηγητής Ισπανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε δύο πανεπιστήμια (UNED και ULPGC), καθώς και μέλος της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών της Ισπανίας.

Info

Πέντε δοκίμια για τη σκηνική ποίηση
Συγγραφέας: Roberto García de Mesa
Μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη
Εκδόσεις Ρώμη
Σελίδες: 79

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.