Πέτρας ψίθυροι | Γιάννης Σαμοθράκης

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Γιάννη Σαμοθράκη, με κείμενα και ποιήματα της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύνοια.

Ο Γιάννης Σαμοθράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πύργο της Τήνου, ένιωσε την ανησυχία για το μέλλον των πέτρινων, εξαιρετικών δημιουργημάτων του νησιού και με τη δική του οπτική αντίληψη τα απαθανάτισε. Προσπάθησε να εγκλωβίσει τον χρόνο, να καθηλώσει τη στιγμή στον φωτογραφικό φακό και να εμποδίσει φωτογραφικά τη φθορά.

Γιάννης Σαμοθράκης

Το λεύκωμα Πέτρας ψίθυροι είναι το πρώτο μιας φωτογραφικής δουλειάς όπου δεσπόζει η πέτρα. Αν και άψυχη, μιλά μέσα από τη σιωπή της. Κρύβει μέσα της λέξεις, αγκαλιάζει τον χρόνο που τη μεταμόρφωσε και της έδωσε πνοή και σχήματα. Οι ενότητες που συμπεριλαμβάνονται στο φωτογραφικό λεύκωμα του Γιάννη Σαμοθράκη είναι οι ανεμόμυλοι, οι ξερολιθιές, τα ξωκλήσια και το Ισμαήλ. Όλες οι φωτογραφίες είναι από την Έξω Μεριά της Τήνου. Ο φωτογραφικός φακός πάγωσε τον χρόνο, ζωντάνεψε αυτά που ίσως χαθούν στην πάροδο των ετών. Σκοπός του ήταν να μη χαθεί η συλλογική μνήμη που ταυτίζεται με την απώλεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Στο τέλος του λευκώματος αναφέρονται οι τόποι όπου έγιναν οι φωτογραφήσεις, χρήσιμο εργαλείο για κάθε ταξιδιώτη που θέλει να τους επισκεφθεί.

Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη

Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη εμπνεύστηκε από την πέτρα και συνοδεύει με ποιήματα αλλά και με μικρά λογοτεχνικά κείμενα τις ασπρόμαυρες εικαστικές φωτογραφίες του Γιάννη Σαμοθράκη, που έχουν καταλυτική δύναμη και ανακινούν συναισθήματα, δημιουργώντας στους αναγνώστες τις δικές τους ιστορίες με λέξεις.

Ο εικαστικός Παναγιώτης Φτάρας έγραψε μεταξύ άλλων: «Οι σκέψεις και το συναίσθημα προηγήθηκαν από το φωτογραφικό κλικ της μηχανής. Δεν φέρνει τις φωτογραφίες στο φως, απλά ως τουριστική πληροφορία στον επισκέπτη. Του γνωρίζει τον λαϊκό πολιτισμό, καταγράφοντας τον κίνδυνο που έρχεται, αλλά και καθιστά συμμέτοχο, ενεργό πολίτη στον αγώνα για τη σωτηρία του».

Info

Πέτρας ψίθυροι
Γιάννης Σαμοθράκης
Κείμενα – ποιήματα: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Εκδόσεις Οξύνοια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.