Artivism | Πρωτοβουλία για μια πιο Δίκαιη Κοινωνία με τη Δύναμη της Τέχνης

Πρωτοβουλία για μια πιο Δίκαιη Κοινωνία με τη Δύναμη της Τέχνης, με μηνύματα από την Ελλάδα και τη σύγχρονη εικαστική σκηνή.

[Εικόνα: Περφόρμανς της Μαρίας Κατσιώνη μπροστά από το εικαστικό έργο της Στέλλας Καραγιαννάκη]

Τρεις ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με Παγκόσμια μηνύματα και έργα 183 σύγχρονων Ελλήνων και Κύπριων εικαστικών ταξιδεύουν την ελληνική τέχνη και παρουσιάζονται μέσω video και σύγχρονων ψηφιακών μεθόδων σε επιλεγμένους χώρους στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης εκδήλωσης – έκθεσης με θέμα Art for a purpose (Τέχνη για ένα σκοπό).

Η Artivism είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από το Sing for Hope, το Πανεπιστήμιο Adelphi (ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Αμερικής με έτος ίδρυσης το 1863) και τη Βιβλιοθήκη Gottesman, Teachers College-Columbia University. Φιλοξενεί εβδομαδιαίες παρουσιάσεις από καλλιτέχνες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο που στοχεύουν να εμπνεύσουν την κοινωνική αλλαγή μέσω της δύναμης της τέχνης.

Σε μια από αυτές τις παρουσιάσεις, στις οποίες φιλοξενήθηκε ο διεθνής Έλληνας εικαστικός, Γιάννης Καμίνηςο Δημήτρης Λαζάρου, εκπαιδευτικός και διοργανωτής ομαδικών εικαστικών εκθέσεων, παρουσίασε την πολιτιστική του ιστοσελίδα www.art-profiles.net και ξεκίνησε μια επιτυχημένη και στενή συνεργασία με την ανεξάρτητη πρωτοβουλία – οργάνωση Artivism και τις συνιδρύτριες και συμπαραγωγούς της πρωτοβουλίας, Argie Moutafis Agelarakis και Carolina Cambronero Varela.

Εγκαίνια, Πανεπιστήμιο Adelphi

Η Argie Moutafis Agelarakis διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Adelphi και στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο The Centre for the Women of New York (CWNY), μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου, Συντονίστρια Εργαστηρίου με το Felicia’s Promise και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην The Hellenic Women’s Alliance. Ελπίζει να εμπνεύσει την αλλαγή μέσω των τεχνών για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, δημιουργώντας προγράμματα και ευκαιρίες δικτύωσης για τους μαθητές της και τα μέλη της κοινότητας. Αντλώντας από την εμπειρία της στην αρχαιολογία, την ανθρωπολογία και την τέχνη, έχει αναπτύξει μαθήματα τεχνικού σχεδίου στην αρχαιολογία και την εγκληματολογία, την επιστημονική εικονογράφηση, τον πολιτισμό τροφίμων και την τέχνη, την εθνοβοτανική, τα οφέλη των προγραμμάτων τέχνης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και μαθήματα που εξερευνούν τη σχέση τέχνης και επιστήμης.

Η Carolina Cambronero Varela, M.A. συμμετέχει σε κοινοτικές προσπάθειες που προωθούν ένα καλύτερο περιβάλλον και μέσω της εκπαίδευσης για τις τέχνες και την ειρήνη. Πιστεύει ότι αυτά είναι ανθρώπινα δικαιώματα που θα οδηγήσουν όλους, κυρίως τα παιδιά, σε μια βαθύτερη κατανόηση της δύναμης της μεταμόρφωσης που έχει κάθε άτομο μέσα του. Η Καρολίνα οραματίζεται τη δημιουργία αυτών των ευκαιριών ως αναπόσπαστα στοιχεία για μια αξιοπρεπή ζωή (ανατρέξτε στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, 1966). Στο Πανεπιστήμιο της Columbia, η Καρολίνα ήταν πρόεδρος των Student Advocates for the Arts, συμπρόεδρος του Δικτύου Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και εκπρόσωπος προγράμματος στο Φοιτητικό Συμβούλιο του Τμήματος Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Έγινε επίσης μέλος του Kappa Chapter του Kappa Delta Pi International Honor Society in Education, του Global Citizens Club και του Columbia’s University Life Events Council.

Οι τρεις ομαδικές εικαστικές εκθέσεις που έχει οργανώσει ο εκπαιδευτικός και διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων Δημήτρης Λαζάρου είναι:

Woman Evolution 200 – Διαδικτυακή έκθεση που πραγματεύεται την εξέλιξη της θέσης της Γυναίκας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Στο επίσημο βίντεο της έκθεσης η ελληνική γλώσσα συμπορεύεται με την τέχνη των εικαστικών, μέσα από τις απαγγελίες ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα – ηθοποιό, Μαρία Κατσιώνη και τη χορογράφο – ηθοποιό, Γεωργία Καραμέρου.

Children have the right NOT to remain silent – Έκθεση που είχε παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

Not ashamed of my body shape – Έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και αφορούσε το διεθνές πλέον φαινόμενο του body shaming, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα: Να αγαπάμε το σώμα μας και τον εαυτό μας για να αγαπήσουμε τους άλλους.

Τα επίσημα βίντεο των δύο τελευταίων εκθέσεων συνοδεύονται από τη μουσική του βραβευμένου διεθνώς δημιουργού ηλεκτρονικής μουσικής TASOSP (Τάσος Πέτσας).

Εγκαίνια, Πανεπιστήμιο Adelphi

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ήδη τα πρώτα εγκαίνια των εκδηλώσεων της Artivism στο Arts Performing Center, το εντυπωσιακό κτίριο για τις Τέχνες του πανεπιστημίου Adelphi στη Νέα Υόρκη (18/4 – 23/5), ενώ ακολουθούν εκθέσεις στη βιβλιοθήκη Gottesman – Teacher College – Columbia University (6/5 – 23/6), στο Center for the Women of New York – Κέντρο για τις Γυναίκες της Νέας Υόρκης (7 – 21/5) και στο Προξενείο της Costarica.

Παράλληλα, όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο, η πολιτιστική ιστοσελίδα του Δημήτρη Λαζάρου, www.art-profiles.net , θα φιλοξενεί τα video των τριών ομαδικών εκθέσεων που αναφέρθηκαν αλλά και τα έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές μορφές Τέχνης που παρουσιάζονται μέσω της Artivism στους παραπάνω επιλεγμένους χώρους.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους και να οδηγηθείτε στον κόσμο της Artivism: The Power of Art for Social Transformation και του στόχου της να εμπνεύσει την κοινωνική αλλαγή μέσω της δύναμης της Τέχνης:

https://www.art-profiles.net/452133983

Σελίδα Artivism: The Power of Art for Social Transformation στο Facebook:

Σελίδα ARTIVISM: The Power of Art for Social Transformation στο Instagram:

Τα επίσημα βίντεο των τριών Ελληνικών ομαδικών εκθέσεων που παρουσιάζονται μέσω Artivism: The Power of Art for Social Transformation μπορείτε να τα δείτε στα παρακάτω links στο YouTube:

Woman Evolution 200

Children have the right not to remain silent

Not ashamed of my bodyshape

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.