Από την Τίνα Πανώριου
Τριάντα πέντε χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία».
Φέτος κλείνουν τριάντα πέντε χρόνια από τότε που μια ομάδα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών έκανε πραγματικότητα ένα παλιότερο όνειρο: να αναδείξουν τον κοινωνικο-παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην καθιέρωση θεσμών για την προώθησή της καλλιτεχνικής παιδείας ως μέσου κοινωνικής παρέμβασης στη χώρα μας.
Ακολούθησαν τριάντα πέντε χρόνια αδιάλειπτης προσπάθειας με δράσεις για τη στήριξη και την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, την καταπολέμηση προκαταλήψεων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων εξυπηρετήθηκαν άμεσα 7.000 παιδιά και επιμορφώθηκαν 3.500 εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κοινωνικού τομέα στο ζήτημα της προώθησης του σεβασμού του «άλλου» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
H «Σχεδία» με τη συνεχή έρευνα και τις καινοτόμες δράσεις της, αλλά και με τη συνεργασία με Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη γνώσης σχετικά με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της τέχνης. Παράλληλα, με τη συνεργασία της με κρατικούς φορείς και με την τοπική αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στην καθιέρωση των θεσμών της καλλιτεχνικής παιδείας, της εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ως μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών δικτύων και φορέων με κοινούς στόχους, έχει συμβάλει στην προώθηση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την άμβλυνση των πολιτισμικών διαφορών. Τα συμπεράσματα της συνεχούς έρευνας/δράσης της ”Σχεδίας” έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις της ίδιας αλλά και άλλων εκδοτικών οίκων. To 2017 βραβεύθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τη δράση της σε σχέση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η «Σχεδία» συνεχίζει την πλεύση της και οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο 2022 για τον εορτασμό των τριάντα πέντε χρόνων λειτουργίας της.
Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων 2022
Μάρτιος: Ο κοινωνικοπαιδαγωγικός ρόλος της τέχνης στη σημερινή συγκυρία. Διαδικτυακή συζήτηση στις 18 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ.
Ομιλητές/τριες: Χριστιάνα Αδαμοπούλου, Μουσικοθεραπεύτρια, Ειρήνη Γιαννημάρα, Εικαστικός, PhD Διδακτικής της Τέχνης Ε.ΔΙ.Π. Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Παναγιώτης Κασσιανός, Εκπαιδευτικός, Εμψυχωτής Παιδαγωγικής Θεάτρου. Συντονίζει η Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, Διευθύντρια της «Σχεδίας». Τον σύνδεσμο για την παρακολούθηση της ομιλίας θα βρείτε στη σελίδα της Σχεδίας στο facebook.
Απρίλιος: 11 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. Το βιβλίο, μια όαση στη ζωή παιδιών και ενηλίκων. Δια ζώσης συζήτηση με λογοτέχνες, βιβλιοκριτικούς κι εκδότες. Θα ακολουθήσει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από προηγούμενες δράσεις της “Σχεδίας” αναφορικά με το βιβλίο.
Μάιος: «35 χρόνια Σχεδία». Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος της Νέας Σμύρνης μεγάλη γιορτή με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
- Η τέχνη στην υπηρεσία των ευάλωτων ομάδων: Στρογγυλά τραπέζια για το ρόλο της καλλιτεχνικής παιδείας και της εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης στην ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
- Έκθεση με αφίσες και έντυπα σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γεωργίας Αλεβιζάκη, που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποίησε η “Σχεδία”.
- Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Μαγεύοντας την παιδική χαρά: Εργαστήρια για παιδιά (εικαστικά, θεατρικά, μουσικά) και Παίζοντας με τα στερεότυπα: Εικαστικό και μουσικό εργαστήριο για ενήλικες.
Ιούνιος: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα οργανωθεί εκδήλωση με τίτλο: Ηχοχρώματα στη γειτονιά μας που θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα και έκθεση ζωγραφικής έργων μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με πολυπολιτισμικό μαθητικό πληθυσμό στο κέντρο της Αθήνας στις πλατείες Αυδή και Κουμουνδούρου. Η εκδήλωση θα αποτελεί την κατάληξη παρέμβασης που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στα συγκεκριμένα σχολεία για την προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας.
Σεπτέμβριος: Παρουσίαση στην Αθήνα του υπό έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Άπαρσις βιβλίου 35 χρόνια «Σχεδία», που περιγράφει τη διαδρομή των 35 χρόνων ακτιβισμού μέσω της τέχνης, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος: Παρουσίαση του βιβλίου 35 χρόνια «Σχεδία» στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ρέθυμνο και τον Βόλο. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα πραγματοποιούνται βιωματικά σεμινάρια με τίτλο: Ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων μέσω της τέχνης.
Εικόνα: Ομαδικό εικαστικό έργο παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κοινωνικού Αποκλεισμού που υλοποιήθηκε στην περιοχή της Δραπετσώνας.