Μια διαφορετική βιβλιοθήκη στην Πετρούπολη

Μια κομψή δανειστική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά, στην Πετρούπολη, με πρωτοβουλία της συγγραφέως Κωνσταντίνας Μόσχου.

Στα τέλη του Οκτωβρίου 2021, δημιουργήθηκε μια νέα δανειστική βιβλιοθήκη στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά στην Πετρούπολη. Η υλοποίησή της οφείλεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Μόσχου, με τη βοήθεια των Στάθη Παντελιά, Σπύρου Ηλιόπουλου και Πένυς Αθανασοπούλου. Η μαγιά των πρώτων βιβλίων μπήκε από τη συγγραφέα και ενισχύθηκε θερμά από φιλαναγνώστες με δωρεές βιβλίων, έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες η βιβλιοθήκη γέμισε και άδειασε αρκετές φορές.

Στα πρότυπα της τάσης να δημιουργούνται σε διάφορες πόλεις εξωτερικές βιβλιοθήκες, σε χώρους άμεσης πρόσβασης από φιλαναγνώστες, η βιβλιοθήκη του πεζόδρομου Σκουφά Πετρούπολης βρίσκεται σε σημείο με συχνή διέλευση πεζών. Μπορεί να την επισκεφθεί ο καθένας και να δανειστεί το βιβλίο που τον ενδιαφέρει, ελεύθερα, χωρίς διατυπώσεις και επιβεβαιώσεις σχετικά με το πότε θα το επιστρέψει. Εξίσου σημαντικό για τον φιλαναγνώστη είναι να γνωρίζει ότι αν έχει δωρίσει κάποιο βιβλίο, αυτό ανήκει πλέον στη βιβλιοθήκη και στους επισκέπτες της. Μοναδικός όρος που τίθεται για όλους είναι ότι τα βιβλία που φιλοξενούνται, δανείζονται αλλά δεν χαρίζονται.

Στον προστατευμένο χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχουν βιβλία για κάθε προτίμηση: λογοτεχνικά, ποιητικά, παιδικά, φιλοσοφικά, βιβλία αυτοβελτίωσης, πολιτικά, επιστημονικά, εγκυκλοπαίδειες, βοηθήματα, ξενόγλωσσα και άλλα. Το αναγνωστικό κοινό είναι τα λογοτεχνικά κάθε είδους. Σε κάθε περίπτωση, έχουν περάσει από τα ράφια της βιβλιοθήκης εξαιρετικά βιβλία, κάποια μάλιστα σπάνιων εκδόσεων.

Σκοπός της δημιουργίας της βιβλιοθήκης, εκτός από τη διάδοση της φιλαναγνωσίας, είναι να πειστούν οι επισκέπτες ότι το βιβλίο είναι για να αλλάζει χέρια, να γίνεται ένα παράθυρο της ψυχής μας στον κόσμο, και όχι να φυλακίζεται σε κλειστές βιβλιοθήκες. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους επισκέπτες είναι επιτρεπτή και η τάση, μέσω της δωρεάς, να προτείνουμε και σε άλλους ένα βιβλίο που μας άρεσε, κάνει τη ζωή μας καλύτερη και ελπιδοφόρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.