Τα Ελεγεία του Ντουίνο | Rainer Maria Rilke

Το μεγαλύτερο από τα έργα του Ρίλκε σε μετάφραση, σχολιασμό και ερμηνευτική σπουδή του Θανάση Λάμπρου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται σε δίγλωσση έκδοση Τα Ελεγεία του Ντουίνο, το μεγαλύτερο από τα έργα του Ρίλκε. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται δέκα επιλεγμένα κείμενα του ποιητή που σχολιάζουν άμεσα η έμμεσα Τα Ελεγεία του Ντουίνο και μεταφράζονται στην πλειονότητά τους για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ακολουθούν εμπεριστατωμένα σχόλια και σημειώσεις του μεταφραστή με παράθεση κειμένων, ποιημάτων και επιστολών του ποιητή από ολόκληρο το έργο του.

Το τρίτο μέρος είναι μία ερμηνευτική σπουδή στην οποία επιχειρείται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας όχι μία φιλολογική ανάλυση αλλά μία εκ των ένδον στοχαστική προσέγγιση, μία εκ του σύνεγγυς ανάγνωση όλων των Ελεγείων του Ντουίνο. Αναλυτικό Χρονολόγιο με πλήθος άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του ποιητή, βιβλιογραφία, φωτογραφίες και χειρόγραφα του Ρίλκε πλαισιώνουν την έκδοση, η οποία κυκλοφορεί με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ολοκλήρωση των Ελεγείων του Ντουίνο.

Δυο λόγια για τον Ρίλκε και τα Ελεγεία του Ντουίνο

Στις 4 Δεκεμβρίου 1875, ημέρα Σάββατο, γεννιέται στην Πράγα ο René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, σύμφωνα με το όνομα που θα λάβει κατά τη βάφτισή του. Είναι το μοναδικό παιδί των αυστριακής καταγωγής Josef Rilke και Phia (Sophie) Entz. Η μητέρα του έγραφε ποιήματα, κρατούσε Ημερολόγιο και εξέδωσε το 1900 ένα μικρό βιβλίο με τον τίτλο Ephemeriden, που περιείχε σκέψεις και σημειώσεις της. Παρά την αυστηρά καθολική ανατροφή της και τη θρησκοληψία της θα μεταδώσει στον γιο της την αγάπη για την ποίηση, αλλά μετά τον χωρισμό από τον σύζυγό της θα τον εγκαταλείψει σταδιακά. Το φθινόπωρο του 1895 ο νεαρός Ρίλκε εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πράγας και αρχίζει να σπουδάζει Νομικά, Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης. Θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου θα γνωρίσει τη γνωστή συγγραφέα Lou Andreas-Salomé.

Την άνοιξη του 1901 νυμφεύεται τη νεαρή γλύπτρια Clara Westhoff. Στις 12 Δεκεμβρίου 1901 γεννιέται το μοναδικό παιδί τους, η κόρη τους Ruth. Τον ερχόμενο χρόνο εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου θα ζήσει, με μεγάλα διαστήματα απουσίας, μέχρι την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Παρίσι θα γνωρίσει την Πριγκίπισσα Marie von Thurn und Taxis−Hohenlohe, που τον προσκαλεί να την επισκεφθεί στον Πύργο της στο Ντουίνο, όπου εγκαθίσταται το φθινόπωρο του 1911 και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς. Σε απόλυτη μοναξιά αρχίζει να γράφει τα Ελεγεία του Ντουίνο που θα ολοκληρώσει δέκα χρόνια αργότερα. Μέσα σε λίγες μέρες γράφει επίσης τον σύντομο κύκλο ποιημάτων Ο βίος της Παρθένου. Ταξιδεύει επί σειρά μηνών στη Βόρεια Αφρική και στην Ισπανία. Από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου 1914 θα μείνει για τελευταία φορά στον Πύργο του Ντουίνο. Στις 26 Μαΐου 1914 επιστρέφει στο Παρίσι και στις 19 Ιουλίου του ίδιου χρόνου φεύγει από το Παρίσι για να επισκεφθεί τον εκδότη του στη Λειψία μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει.

Από τη Λειψία φεύγει περί τα τέλη Ιουλίου για το Μόναχο, όπου τον προλαβαίνει ο πόλεμος. Μετά τη λήξη του πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Ρίλκε θα ζήσει στην Ελβετία. Θα εγκατασταθεί στην γαλλόφωνη περιοχή της Βαλαισίας, στο παλαιό και απομονωμένο κτίσμα του Muzot περί τα τέλη Ιουλίου του 1921. Εδώ θα βρει ξανά, μετά τα οδυνηρά χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δημιουργική μοναξιά που τόσο λαχταρούσε. Τον Φεβρουάριο του 1922 θα μπορέσει να ολοκληρώσει τα Ελεγεία του Ντουίνο και τα περίφημα Σονέτα στον Ορφέα. Οι δύο κύκλοι ποιημάτων είναι τα τελευταία ποιητικά βιβλία στη γερμανική γλώσσα που θα δημοσιεύσει όσο ζει. Ήδη περί τα τέλη του 1923 επιδεινώνεται η υγεία του. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1926 σε ηλικία 51 ετών.

Info

Τα Ελεγεία του Ντουίνο
Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε
Μετάφραση – Σχόλια – Ερμηνευτική σπουδή: Θανάσης Λάμπρου
Εκδόσεις Αρμός
Σελίδες: 412

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.