Σκηνές, Εικόνες, Βλέμματα | Γιώργος Π. Πεφάνης, Ιωάννα Αθανασάτου (επιμ.)

Ένα βιβλίο για τις διασταυρώσεις του θεάτρου και του κινηματογράφου και τις αμοιβαίες επιρροές τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΑΠ.

Η αμφιθυμία ως προς τις αμοιβαίες επιρροές θεάτρου και κινηματογράφου, τόσο της αλληλοτροφοδότησής τους όσο και του απόλυτου διαχωρισμού τους, διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σήμερα, η Θεατρολογία και η Θεωρία και Ιστορία του Κινηματογράφου, απαλλαγμένες από παλαιές προκαταλήψεις και φόβους, ερευνούν τη συγγένεια των δύο τεχνών, εξετάζοντας και αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις σχέσεις τους, τις διαφορές και τις ομοιότητες που επανέρχονται, λαμβάνοντας υπόψη και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει όλους τους χώρους των παραστατικών και αφηγηματικών τεχνών.

Το θέατρο φιλοξενείται συχνά στα κινηματογραφικά πλατό ενώ, αντιστρόφως, ο κινηματογράφος αξιοποιείται ποικιλοτρόπως στις θεατρικές σκηνές. Δεκάδες ταινίες αναφέρονται σε θεατρικά έργα, προσπαθώντας να αποδώσουν με τους οικείους τους κώδικες τη δραματικότητα των κειμένων, αλλά και τη θεατρικότητα των παραστάσεων ή ακόμα και τον ιδιαίτερο βηματισμό της θεατρικής ζωής.

Το βιβλίο περιλαµβάνει είκοσι τρεις µελέτες από ισάριθµους ερευνητές και ερευνήτριες των πεδίων θεάτρου και κινηµατογράφου, οι οποίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσµα θεµατολογίας, δηµιουργών και προσεγγίσεων – από το αρχαίο δράµα και τις µετεγγραφές του στον κινηµατογράφο έως το σύγχρονο θέατρο και το weird cinema. Απευθύνεται σε ερευνητές και σπουδαστές, καλλιτέχνες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις τέχνες. Πρόκειται για µια συστηµατική διερεύνηση των σχέσεων θεάτρου και κινηµατογράφου, µε πρωτότυπες συµβολές σε θέµατα που έχουν ελάχιστα ερευνηθεί στην ελληνική βιβλιογραφία – µια µελέτη για το άνοιγµα ενός γόνιµου διαλόγου µε θεωρητικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Γράφουν οι: Χριστίνα Αδάμου, Ιωάννα Αθανασάτου, Αλεξία Αλτουβά, Μιχαέλα Αντωνίου, Ρέα Γρηγορίου, Καίτη Διαμαντάκου, Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, Ευαγγελία Καρακώστα, Κατερίνα Καρρά, Μαρία Κονομή, Κωνσταντίνος Κυριακός, Ίλια Λακίδου, Γιάννης Λεοντάρης, Χρύσα Μάντακα, Αθανάσιος Μπλέσιος, Θάλεια Μπουσιοπούλου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Σοφία Παντουβάκη, Γιώργος Πεφάνης, Άννα Πούπου, Μανώλης Σειραγάκης, Κλειώ Φανουράκη.

Info

Σκηνές, Εικόνες, Βλέμματα
Γιώργος Π. Πεφάνης, Ιωάννα Αθανασάτου (επιμ.)
Εκδόσεις ΕΑΠ
Σελίδες: 400
Τιμή: 20,00€

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.