Λευκές Αναγνώσεις | Δεύτερο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στις Λεύκες Πάρου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «Λευκές Αναγνώσεις» θα πραγματοποιηθεί στις Λεύκες της Πάρου από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου.

To Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «Λευκές Αναγνώσεις» φιλοξενούν για δεύτερη χρονιά οι πανέμορφες Λεύκες Πάρου από 15 έως 19 Ιουλίου 2021. Μετά την επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υρία παρουσιάζει φέτος ένα διευρυμένο φεστιβάλ με μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερους συγγραφείς και δημιουργούς, και με πίστη ότι χτίζει μεθοδικά στις Λεύκες έναν νέο πολιτιστικό θεσμό. Στις πλατείες, τα σχολεία και τα σοκάκια των Λευκών το παιδικό και εφηβικό βιβλίο θα έχει και φέτος την τιμητική του, ενώ οι κεντρικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν ξανά τους ανθρώπους του παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα είναι το Ανοιχτό Θέατρο Λευκών και το Σπίτι Λογοτεχνίας.

Το Φεστιβάλ αποτελεί καρπό της ιδέας και του συντονισμού της Μαίρης Κανάκη, εκπαιδευτικού και συγγραφέα. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου και την Κοινότητα Λευκών, με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από την κοινωνική επιχείρηση «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα» και τελεί υπό την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Λεύκες, Πάρου

Παράλληλα οι δεκάδες επιχειρήσεις, οργανισμοί και κάτοικοι των Λευκών που στηρίζουν με πάθος τη διοργάνωση επιβεβαιώνουν το πόσο δίκιο είχαν οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Υρία να επιμείνουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τηρώντας φυσικά όλους τους κανόνες προστασίας της υγείας.

Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν με εργαστήρια, παρουσιάσεις, αυτοσχεδιασμούς και αφηγήσεις οι συγγραφείς: Έλενα Αρτζανίδου, Λιλή Γάτη, Εύη Γεροκώστα, Μαρίνα Γιώτη, Σοφία Δάρτζαλη, Μαίρη Κανάκη, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Μίλτος Πιστώφ, Ελένη Σβορώνου, Γιάννα Σέργη, ο εικονογράφος Δημήτρης Μαστώρος και η εικαστικός Αγγέλικα Βαξεβανίδου.

Παράλληλα στο Δημοτικό Σχολείο Λευκών θα πραγματοποιείται ως τις 14 Αυγούστου 2021 έκθεση βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λευκών Κώστου.


Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 

Απόγευμα, 19:30–20:30, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας

Ένα κουτί. Ένα κουτό κουτί. Ένα κουτί που χωράει τα πάντα. Έμψυχα και άψυχα, υλικά και άυλα, ρεαλιστικά και ουτοπικά. Ένας πολύχρωμος τόπος για το απρόσμενο και το παράδοξο, για ανείπωτες σκέψεις και ανορθόδοξες ιδέες.

Με πλοηγό ένα κουτό κουτί θα βουτήξουμε μαζί με τα παιδιά στον απέραντο χώρο της φαντασίας. Θα παίξουμε παιχνίδια δημιουργικής γραφής, θα σκαρώσουμε και θα αφηγηθούμε ιστορίες. Θα ζωγραφίσουμε, θα μοιραστούμε όνειρα και προσδοκίες και θα ταξιδέψουμε σε φανταστικά τοπία και ανεξερεύνητους πλανήτες.

Βιβλίο: «Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ηλικίες: 4-8


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 

Πρωί, 10.00-12.00

Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας

Εργαστήριο

«Στύλιο μου, εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο, με τους στύλους που θα φτιάξεις, όπως ο Λευκιανός, ο μαρμαροτεχνίτης παππούς σου, ο καλύτερος της Πάρου». 

Έναρξη δράσης και υλοποίηση:

– Ναός Αγίας Τριάδας, πλαϊνός, αύλειος χώρος ναού

– Περιήγηση από ναό μέχρι κεντρική πλατεία με μια στάση

– Μπροστά στην κεντρική πλατεία

Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί χαρτί, μολύβι, βότσαλα, τουβλάκια και -όσοι έχουν- το βιβλίο.

Βιβλίο: «Ο Στύλιος και οι στύλοι του», εκδόσεις Ψυχογιός

Ηλικίες: 6-12. Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι 20 παιδιά

Απόγευμα, 19.30–20.30, Πλατεία Ηρώων

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας, εικονογράφος

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει. Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτημέσα από μια διαδραστική παρουσίαση, θα μας δείξει πώς μια τόσο δα λεξούλα καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο πουαντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνοντας να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. Γιατί ό,τι δεν καταφέραμε, δεν το καταφέραμε… ακόμη!

Βιβλίο: «Γέτι, η Δύναμη του ακόμη»

Ηλικίες: 4-9

Μαζί με τη συγγραφέα θα βρίσκεται ο συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας για όσους θέλουν να τον γνωρίσουν και να υπογράψει τα βιβλία του!

Βράδυ, 20.30-21.30, Πλατεία Ηρώων

Μίλτος Πιστώφ, συγγραφέας,μουσικός

Η ΣιΛόντε, το κορίτσι που βρήκε την μουσική, φέρνει τις μουσικές του Αμπαγιόμι και το τραγούδι της γιαγιάς Μάχα στις Λεύκες της Πάρου! Ο συγγραφέας και μουσικός παιδαγωγός σας προσκαλεί να γνωρίσετε την ΣιΛόντε μέσα από μια μουσική γιορτή γεμάτη τραγούδι, ρυθμό και βιωματικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Βιβλίο:Σι Λόντε, εκδόσεις Δίοπτρα

Ηλικίες: 4+


Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 

Πρωί, 11.30-12.30, Πλατεία Ηρώων

Εύη Γεροκώστα, εμψυχώτρια, συγγραφέας

Μέχρι να μάθουμε τι σημαίνει ανησυχία, χαρά, λύπη, αμηχανία, αγάπη, φόβος, νοσταλγία, θυμός κι άλλα πολλά,είναι φορές που νιώθουμε κόμπο στο στομάχι κι άλλες πάλι την καρδιά μας δεμένη φιόγκο.Τότε τίποτα δεν είναι -ήδεν φαίνεται- εύκολο.Τότε δεν βρίσκουμε τρόπο να ησυχάσουμε.Τότε κοιτάζουμε διαρκώς κάτω.Και ο καιρός περνάει…

Με αφορμή το βιβλίο της «Χρατς» η Εύη Γεροκώστα μοιράζεται ιστορίες, εικόνες και συναισθήματα.

Βιβλία:«Χρατς», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ηλικίες: 6-14

Απόγευμα, 17.30-19.00, Πλατεία Ηρώων

Αγγέλικα Βαξεβανίδου, εικαστικός, Μαίρη Κανάκη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

«Βρες και φτιάξε τη δική σου ιστορία!» Μέρος Α’

Μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού λέξεων και έχοντας έμπνευση το καλοκαίρι« φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες με ανατρεπτικές εξελίξεις!

Ηλικίες: 8+

Βράδυ, 19.00 – 20.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Δημήτρης Μαστώρος, εικονογράφος

Εργαστήριο αφήγησης

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το κλασικό και πολυβραβευμένο έργο της Άλκης Ζέη«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» να μεταγραφεί σε graphicnovel; Σε αυτό το εργαστήριο αφήγησης, μέσα από πολλές «ασκήσεις», θα ανακαλύψετε πώς διηγούμαστε μια ιστορία στη γλώσσα των κόμικς –από το σενάριο μέχρι το σχέδιο– μέσα από όλες τις γραφιστικές αποφάσεις (φορμάτ, τεχνική, χαρακτήρες, πλάνα, ροή κ.ά.).

Βιβλίο: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»της Άλκης ΖέησεGraphicNovel, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ηλικίες: 7+

Βράδυ, 20.00 – 21.00, Ανοιχτό θέατρο Λευκών

Μαίρη Κανάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Φτιάχνουμε το διακοπολόγιό μας και διεκδικούμε το… έπαθλο φιλίας!

Τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ψαχουλεύουνε «τσουβάλια» με δεμένα μάτια και μαντεύοντας, σκιαγραφούν τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Πατώντας στα ίχνη της ιστορίας, φτιάχνουν το δικό τους «διακοπολόγιο» και μέσα από ερωτήσεις διεκδικούν το έπαθλο φιλίας, ένα όμορφο κοχύλι, που θα βάλουν στη βαλίτσα τους λίγο πριν φύγουν… για τις διακοπές τους!

Βιβλίο: «Διακοπολόγιο», εκδόσεις Το Δόντι

Ηλικίες: 7+

 

Βράδυ

Κεντρική εκδήλωση Φεστιβάλ

21.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Χαιρετισμοί / Δυο λόγια για το Φεστιβάλ: Στόχοι και προσδοκίες

Συνάντηση με τους συγγραφείς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

«Της πέτρας και της θάλασσας»

Παράσταση αφήγησης για εφήβους και ενήλικες

Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα, εμψυχώτρια, συγγραφέας

Ένα νησί. Η Αμοργός. Ένας οικισμός. Ο Ασφοντυλίτης. Πήγαινε κοντά και αφουγκράσου. Μιλούν οι πέτρες. Και λένε μια ιστορία. Μια ιστορία παλιά, κεντημένη πάνω τους. Μια ιστορία γι’ αυτόν που όσα δεν έζησε τα ζωγράφισε στην πέτρα. 

Ένα δεύτερο νησί. Πιο μικρό και έρημο. Η Κέρος. Με σχήμα ξαπλωμένης γυναίκας. Κάποτε έζησε εκεί ένας βοσκός. Οι θαρραλέοι φτάνουν με καΐκια για να κολυμπήσουν. Και χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριό του. Ψάχνουν, βρίσκουν, επιμένουν. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ εκεί. Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω τη γυναίκα που κοιμάται.

Μια παράσταση με αφορμή τα βιβλία της Εύης Γεροκώστα «Ασφοντυλίτης» και «Η γυναίκα που κοιμάται» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.


Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Πρωί, 11.00-12.30, Πλατεία Ηρώων

Αγγέλικα Βαξεβανίδου, εικαστικός, Μαίρη Κανάκη, συγγραφέας/εκπαιδευτικός

«Βρες και φτιάξε την δική σου ιστορία!», Μέρος Β’

Μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού λέξεων και έχοντας έμπνευση το καλοκαίρι φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες με ανατρεπτικές εξελίξεις!

Ηλικίες: 8+

Βράδυ, 19.00-20.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας

«Το 1821 για παιδιά: Για να ζούμε ελεύθεροι»

Με αφορμή το βιβλίο και με καρτέλες ερωτήσεων, παίζουμε ένα παιχνίδι που απαντά σε πολύ βασικά ερωτήματα που προκύπτουν στα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη την Επανάσταση: Τι σημαίνει τελικά Επανάσταση; Ποιοι επαναστάτησαν πριν από 200 χρόνια και εναντίον ποιων; Τι ζητούσαν; Τι υπήρχε στον χώρο που σήμερα λέγεται Ελλάδα; Πόσο μεγάλη ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία; Και τι σημαίνει

«αυτοκρατορία»; Σε τι διέφερανο Βυζαντινός αυτοκράτορας από τον Σουλτάνο; Ποιοι ήταν οι Έλληνες που επαναστάτησαν; Μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε εμείς σήμερα; Και πού ακριβώς ζούσαν; Γιατί δεν επαναστάτησαν πιο νωρίς, στα 400 χρόνια που ζούσαν κάτω από την κυριαρχία τουΣουλτάνου;

Βιβλίο: «Για να ζούμε ελεύθεροι», εκδόσεις Μεταίχμιο

Ηλικίες: 7-11

Βράδυ, 20:00-21:00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Σοφία Δάρτζαλη, συγγραφέας

Διαδραστική αφήγηση και κατασκευές

Τα ρολόγια συνήθως μετρούν τον χρόνο. Αυτή είναι η δουλειά τους. Κάποια ρολόγια κάποτε είχαν μέσα κι έναν κούκο, ένα πουλί που ανακοίνωνε την ώρα όταν εκείνη άλλαζε.Ένα τέτοιο ρολόι-κούκο θα χαρίσει ο παππούς στον εγγονό του κι ο κούκος θα γίνει ο καλύτερός του φίλος. Ο μικρός μεγαλώνει, ο κούκος τον παρατηρεί, τον επαινεί, τον συμβουλεύει. Μοιράζεται μαζί του τις χαρές, τις λύπες – τις στιγμές του όλες. Μέχρι που ο κούκος καταλαβαίνει τον πραγματικό ρόλο του: να μετρά τον χρόνο. Κι όταν θελήσει να σταματήσει να μετρά, άραγε ο χρόνος θα υπακούσει; Αν έχετε λίγο χρόνο, σας περιμένω να δούμε και ν’ ακούσουμε την ιστορία στη «μεγάλη οθόνη», αλλά και να φτιάξουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά τον δικό μας κούκο, το δικό μας ρολόι, τον δικό μας χρόνο.

Βιβλίο: «Έχεις λίγο χρόνο;», εκδόσεις Μεταίχμιο

Ηλικίες: 5-8


Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 

Πρωί, 10.30 – 11.30, Πλατεία Ηρώων

Λιλή Γάτη, συγγραφέας

Στη ζωή της Ζωής συμβαίνει κάτι μαγικό. Μέσα σε μια πολύ μικρή γωνιά της ψυχούλας της υπάρχει μια παράξενη χώρα που ζουν, κάθε άλλο παρά αρμονικά, πολλά μικροσκοπικά πλάσματα που κάποιοι τα λένε συναισθήματα. Μπορείς να δεις την Κακία να ξεμαλλιάζει την Καλοσύνη, το Θάρρος να σώζει τον Φόβο από βέβαιο πνιγμό και τον Εγωισμό να συνωμοτεί με τη Ζήλια.Θα καταφέρει η Ζωή να ταξιδέψει σ’ αυτό το

παράξενο μέρος; Κι αν βρεθεί εκεί, θα μπορέσει να βάλει τάξη σε αυτή την κατάσταση που αναστατώνει και τη δική της ζωή; 

– Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού

– Μικρό εργαστήριο συναισθημάτων (θα γνωρίσουμε ή θα θυμηθούμε τα συναισθήματά μας και θα βρούμε τρόπους να τα διαχειριζόμαστε).

– Επιδαπέδιο φιδάκι συναισθημάτων

Βιβλίο: «Σαν παραμύθι», εκδόσεις Εντύποις

Ηλικίες: 4-9

Απόγευμα, 18.00-19.00, Δημοτικό Σχολείο Λευκών

Διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου

Ποιος απήγαγε τη Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ; Και τι είναι αυτό το γιγάντιο διαστημικό τέρας που απειλεί να πνίξει τον πλανήτη; Θέλεις να μάθεις; Δεν μπορούμε να σου πούμε εδώ… Σε περιμένουμε σε μια άκρως απόρρητη συγκέντρωση εκπαιδευόμενων πρακτόρων.Θα χρησιμοποιήσουμε το πρακτορικό εγχειρίδιο «Η απαγωγή της Δ»της Έλενας Ανδρεάδη, από τη βραβευμένη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» για να σταματήσουμε το τέρας και να σώσουμε τις θάλασσές μας από τα μικροπλαστικά.Τολμάς; Φύγαμε!

Ηλικίες: Για υποψήφιους πράκτορες 8-12 ετών

Βιβλίο: «Η απαγωγή της Δ» της Έλενας Ανδρεάδη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Βράδυ, 19.30-20.30, Νηπιαγωγείο Λευκών

Γιάννα Σέργη, Νηπιαγωγός, Δρ Επιστημών της Αγωγής, συγγραφέας

Εργαστήριο για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης

Θα πάρουμε τους δρόμους…

Παιδιά, θα ακολουθήσουμε βήμα-βήμα μια σπουδαία μυρμήγκω, θα ζήσουμε τις περιπέτειές της και θα τη βοηθήσουμε να λύσει τα προβλήματά της. Κι ύστερα, θα μπούμε στη φωλιά της και θα γιορτάσουμε παρέα. Ξαφνικά όμως, σας το λέω για να είστε προετοιμασμένα, θα πέσει ο ουρανός! Και τότε θα ακολουθήσουμε μια κότα και την παρέα της μέχρι τη φωλιά της αλεπούς ή μπορεί και μέχρι το παλάτι του βασιλιά!

Ένα εργαστήριο για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, στημένο μέσα στους δρόμους των κλιμακωτών παραμυθιών με εργαλεία μαγικά.

Ηλικίες: 5+

Βιβλίο: «Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια», εκδόσεις Πατάκη

Βράδυ, 20.30-22.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας

«Όταν τα κτίρια μιλούν ιστορίες και ήρωες ξεπηδούν στον οικισμό των Λευκών Πάρου»

Ένας λογοτεχνικός περίπατος βασισμένος στην ιδέα και τις μικροϊστορίεςτης Έλενας Αρτζανίδου. Μετάφραση των μικροϊστοριών στα αγγλικά& ανάγνωση: Μαίρη Κανάκη, συγγραφέας


Έκθεση βιβλίου

15 Ιουλίου – 14 Αυγούστου 2021

Δημοτικό Σχολείο Λευκών

Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λευκών Κώστου

Τις ημέρες του Φεστιβάλ η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες: 10.00 – 12.00 και 19.00 – 22.30.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.