Σούρουπο ή χάραμα; | Kurt Tucholsky

Στα χρονογραφήματά του, ο Kurt Tucholsky ασκεί δριμεία κριτική στην κοινωνία της εποχής και περιγράφει με μελανά χρώματα τη ζωή στη σκιά του ναζισμού, σε μια χρονική περίοδο όπου η τέχνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέσο έκφρασης και κριτικής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. Ο συγγραφέας μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Δημοκρατία της Βαϊμάρης, Βερολίνο: εφήμερη διασκέδαση, καταναλωτική μανία, κοινωνική απάθεια. Στα χρονογραφήματά του, ο Kurt Tucholsky ασκεί δριμεία κριτική στην κοινωνία της εποχής και περιγράφει με μελανά χρώματα τη ζωή στη σκιά του ναζισμού, σε μια χρονική περίοδο όπου η τέχνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέσο έκφρασης και κριτικής. Με όπλα του τη σάτιρα και την ειρωνεία, συχνά όμως και με έκδηλη αγωνία για το μέλλον, αποτυπώνει το κλίμα μιας εποχής που παρουσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με τη δική μας.

Η έκδοση συνοδεύεται από ερμηνευτικά κείμενα της μεταφραστικής ομάδας, από γλωσσάρι όρων και από βιογραφία του Τουχόλσκι.

Προς τα πού οδεύουμε; Είναι καιρός που δεν κρατάμε πια το τιμόνι, που δεν είμαστε κύριοι της κατάστασης, που δεν την ορίζουμε. Είναι ψεύτης όποιος πιστεύει το αντίθετο. Σχήματα και φαντάσματα αιωρούνται γύρω μας – μην τα αγγίζεις. Υποχωρούν, διαλύονται, βυθίζονται. Επικρατεί ημίφως, και δεν ξεχωρίζουμε τι είναι. Είναι σούρουπο ή χάραμα;


Απόσπασμα

Αυτή η εποχή έχει κάτι το ολότελα τρομακτικό. Οι άνθρωποι κάνουν καθημερινά τις δουλειές τους, θεσπίζουν νόμους και τους παραβιάζουν, οργανώνουν γιορτές και χορεύουν, παντρεύονται και διαβάζουν βιβλία, μα όλα αυτά δεν είναι αληθινά. Ό,τι λοιπόν αποκαλούμε γενικά τέχνη και πολιτισμό δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς κοινές βάσεις. Αυτές δεν υπάρχουν πια. Τα θεμέλια τρίζουν.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Kurt Tucholsky (Κουρτ Τουχόλσκι) γεννήθηκε το 1890 στο Βερολίνο. Δημο­σιογράφος, συγγραφέας, εκδότης, σατιρικός ποιη­τής, στιχουργός και κριτι­κός, ο Tucholsky συγκατα­λέγεται στους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια γερμα­νοεβραϊκής καταγωγής. Από τα νεανικά του χρόνια ξεκίνησε να αρθρογραφεί και να δη­μοσιεύει ποιήματα σε περιοδικά της εποχής. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνα­τό του, επιστρέφοντας στη Γερμανία μόνο σπο­ραδικά. Ως κριτικός εργάστηκε για το εβδομα­διαίο περιοδικό Die Weltbühne, ενώ αργότερα ανέλαβε την έκδοση του περιοδικού. Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 στοχο­ποιήθηκε, και τα γραπτά του κάηκαν στην πυ­ρά. Το ίδιο έτος αποσύρθηκε στη Σουηδία και σταμάτησε τις δημοσιεύσεις, χάνοντας τη ση­μαντικότερη πηγή του εισοδήματός του. Αυτο­κτόνησε το 1935 στο σπίτι του στο Χίντας με υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.

Info

Σούρουπο ή χάραμα;
Kurt Tucholsky
Μετάφραση: Σωματείο Μεταπτυχιακών Σπουδών Γερμανικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Εκδόσεις Κριτική
Σελίδες: 144
Τιμή: 10,00€

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.