Χριστόφορος Τριάντης | Οι μετακινήσεις

Ο Σίρο Όντα ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος δημιουργός. Τα έργα του, ήταν γνωστά σε όλον τον κόσμο και η αξία τους ήταν αναμφισβήτητη, μοναδική θα μπορούσα να πω. Μικρές και μεγάλες ζωγραφιές, υδατογραφίες, χαρακτικά, κοσμούσαν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, φιλοξενούνταν από πινακοθήκες και από εκπαιδευτικά ιδρύματα, βρίσκονταν σε περίοπτη θέση στα σπίτια ιδιωτών και δημοσίων προσώπων. Όμως ο ίδιος ο καλλιτέχνης ζούσε με πλήρη μυστικότητα, κυριολεκτικά στην ανωνυμία. Κανένας δεν γνώριζε πού ήταν το σπίτι του, πού ζούσε και πού δημιουργούσε. Κι αυτό συνέβαινε, γιατί ο Όντα δεν ρίζωνε σε κάποιον τόπο και μετά όπου πήγαινε δεν έλεγε το πραγματικό του όνομα. Ήταν ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα και χωρίς όνομα. Όλη αυτή η εξωπραγματική συμπεριφορά δεν μπορούσε να εξηγηθεί από ειδήμονες, επιστήμονες και νοήμονες, κυρίως μεγαλοδημοσιογράφους και μεγαλοκαλλιτέχνες. Ο ίδιος ο Σίρο Όντα από τη μία κρατούσε καλά κρυμμένο το μυστικό του, κι από την άλλη  δεν σταματούσε να δημιουργεί μεγάλα έργα. Γιατί όμως συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο; Σίγουρα υπήρχε εξήγηση και να ποια ήταν. 

Ο Σίρο Όντα δεν ήθελε να μένει μόνιμα σε μια πολιτεία, όσο κι αν οι συνθήκες ήταν ιδανικές κι ωραίες, απ’ όλες τις πλευρές. Προτιμούσε να φεύγει δίχως να αφήνει πίσω του βιογραφικά στοιχεία και προσωπικές λεπτομέρειες, παρά μόνο τα έργα του. Μόλις γινόταν διάσημος και ο κόσμος τον ευγνωμονούσε για τη μεγάλη τέχνη του, έφευγε δίχως ειδοποιήσεις και τυμπανοκρουσίες. Κυριολεκτικά εξαφανιζόταν. Ταξίδευε μυστικά κι αθόρυβα για μια άλλην περιοχή της χώρας. Άλλαζε το όνομά του και γινόταν ένας άγνωστος, ανάμεσα σε αγνώστους. Εκεί στη νέα περιοχή ξεκινούσε από την αρχή να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, ζωγραφίζοντας με άλλη τεχνική. Οι μετακινήσεις του είχαν έναν σκοπό: ν’ αγαπήσουν περισσότεροι άνθρωποι την τέχνη κι όχι τον δημιουργό. Έλεγε ότι όλες καλλιτεχνικές δημιουργίες μάς φέρνουν κοντά στον Θεό και όχι στον καλλιτέχνη. Σκοπός του ήταν να νικήσει τη ματαιοδοξία του και να  αναδείξει την ομορφιά της τέχνης. Έτσι πέρασε τη ζωή του, οργώνοντας τη χώρα από άκρη σε άκρη, με  διαφορετικά ονόματα και με τα ίδια όνειρα.


Ο Χριστόφορος Τριάντης είναι εκπαιδευτικός. Γράφει ποιήματα, διηγήματα  και κείμενα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.