Σπύρος Μάλλιος | Ο κατά φαντασίαν ιατρός

doctor

Ο κατά φαντασίαν ιατρός

Ο Ευστράτιος από μικράν ηλικίαν ήθελε να γίνει ιατρός. Έβλεπε πολλές ταινίες με ιατρούς και είχε αρχίσει να πιστεύει ότι είναι και ο ίδιος ιατρός. Έκανε ότι εξέταζε όλους τους συγγενείς και τους επισκέπτες, ακόμη και όταν ήταν υγιείς. Μίαν φοράν εξέτασε τον πατέρα του, όστις επέστρεψε κουρασμένος από την εργασία του, και διέγνωσε «κόπωσιν λόγω οκταώρου εργασίας» και του συνέστησε δίωρην ανάπαυσιν. Μιαν ετέραν φοράν, η μήτηρ αυτού εκόπη ελαφρώς εις το δάκτυλον κατά την παρασκευή του γεύματος και, αφού εξέτασε το περιστατικό μετά επιμελείας, συνέστησε εις αυτήν να απολυμάνει την πληγήν και να την δέσει ελαφρώς με έναν μικρόν επίδεσμο.

Αι μικραί αυταί επιτυχίαι τον έκαναν να αναθαρρήσει και να αναλάβει σοβαρότερες περιπτώσεις. Μίαν ημέραν ο πατήρ του ασθένησε και εκάλεσε εν τη οικία του έναν ιατρόν, όστις συνέστησε αγωγήν δέκα ημερών. Ο Ευστράτιος παρατηρήσας την συνομιλίαν του πατρός του μετά του ιατρού, εσκέφθη δια ολίγα λεπτά και, αφού έφυγε ο ιατρός, συνέστησε εις τον πατέρα του να ακολουθήσει αγωγήν δώδεκα ημερών, ώστε να αυξηθούν αι πιθανότηται ιάσεως.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Ευστράτιος καμωνόταν πως ήτο ιατρός περιωπής και άρχισε να παρακολουθεί και συζητήσεις «συναδέλφων» του εν τη τηλεοράσει. Τις περισσότερες φορές, καθώς τους άκουγε, κουνούσε καταφατικώς την κεφαλήν του, αλλά δεν έλειπαν αι στιγμαί κατά τας οποίας, εκτιμούσε μεν την γνώμην του «σεβαστού συναδέλφου», αλλά εξέφραζε την διαφωνίαν του, αντιπροτείνων άλλην διάγνωσιν ή θεραπεία.

Δια κακήν μου τύχη, ο Ευστράτιος είχε καταφέρει κουτσά-στραβά να πάρει πτυχίο ιατρικής, αν και αμφιβάλλω εάν η φοίτησίς του εν τη ιατρική σχολή μετέβαλε κατ’ ελάχιστον τας ικανότητας αυτού. Αυτό το κατενόησα εξ ιδίας, πικρής, πείρας όταν, προσπαθών να ψύξει το γόνατο εμού δια ψυκτικού υγρού, επίεσε το κομβίον του δοχείου εκ μικράς αποστάσεως, με αποτέλεσμα να μου προκαλέσει μικρόν έγκαυμα. Πάρα ταύτα, μόλις ενημερώθην δια την τύχη άλλων ασθενών του Ευστρατίου, εθεώρησα τυχερόν τον εαυτόν μου, που την γλύτωσα με ένα μικρό έγκαυμα.


Ο Σπύρος Μάλλιος είναι οικονομολόγος. Έχει γράψει το διήγημα «Πλάτωνος Περιήγηση: Διάλογοι για την Ελληνική Γλώσσα, την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και την Παιδαγωγία» (αυτοέκδοση). Έχει γράψει ποιήματα και διηγήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.