10 βιβλία φιλοσοφίας για δύσκολους καιρούς

Η φιλοσοφία, διαχρονικά, βοηθά τον άνθρωπο να βρει απαντήσεις στα πιο μεγάλα ερωτήματα της ζωής, να αναστοχαστεί και να αναζητήσει τον εαυτό του. Το BookSitting παρουσιάζει δέκα καλά βιβλία φιλοσοφίας που μας αρέσουν, το καθένα για τους δικούς του λόγους. 

10 ΒΙΒΛΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Οδηγός για την καλή ζωή, William B. Irvine, μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου, εκδόσεις Ίκαρος

Oδηγός για την καλή ζωήΟ William B. Irvine, στον Οδηγό για την καλή ζωή, παρουσιάζει με ανάλαφρη και ελκυστική γλώσσα τις βασικές αρχές και πρακτικές της Στωικής φιλοσοφίας, μιας από τις πιο δημοφιλείς σχολές σκέψης στην αρχαιότητα.

Αντλώντας από την ψυχολογική γνώση και τις τεχνικές των Στωικών, ο Irvine προσφέρει έναν χάρτη πορείας σε όσους αναζητούν το ευ ζην.

Οι αναγνώστες, παρατηρώντας προσεκτικά τη ζωή τους, θα μάθουν πώς να αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα, να παραμερίζουν τα βαρίδια του παρελθόντος, και να εστιάζουν τις δυνάμεις τους στα ζητήματα που μπορούν να ελέγξουν.

Άδραξε τον χρόνο, Ryan Holiday & Stephen Hanselman, μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδόσεις Πεδίο

ΑΔΡΑΞΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΒασισμένο στη φιλοσοφία των στωικών, και μάλιστα με όρους που φαντάζουν απροσδόκητα σύγχρονοι, το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά αποσπάσματα της σκέψης τριών βασικών στωικών φιλοσόφων: του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου.

Μαζί με κάθε απόσπασμα, οι συγγραφείς Ράιαν Χόλιντεϊ και Στίβεν Χάνσελμαν, αφηγούνται μια ιστορία, ορίζουν ένα πλαίσιο, θέτουν μια ερώτηση ή προτείνουν μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μήνες και ημέρες: κάθε μήνας αναδεικνύει ένα ιδιαίτερο στοιχείο και κάθε ημέρα προσφέρει έναν καινούριο τρόπο σκέψης ή δράσης.

Μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να διαχειριζόμαστε τις επιλογές μας, να ξεπερνάμε τις αυταπάτες μας και να ενεργούμε σύμφωνα με την ουσιαστική αξία των πραγμάτων, προσβλέποντας ταυτόχρονα στο κοινό καλό.

Πρωινό με τον Σωκράτη, Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ, μετάφραση: Χρήστος Καψάλης, εκδόσεις Ψυχογιός

Πρωινό με τον ΣωκράτηΤο βιβλίο Πρωινό με τον Σωκράτη εξηγεί ποια στάση θα τηρούσαν οι σπουδαιότεροι διανοητές της Ιστορίας απέναντι σε όλα όσα κάνουμε επί καθημερινής βάσης, από τον τρόπο που πηγαίνουμε στη δουλειά μας και τις επισκέψεις μας στο γυμναστήριο, μέχρι την προετοιμασία του φαγητού και την ώρα που πέφτουμε να κοιμηθούμε.

Αντλώντας στοιχεία από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την πολιτική και την ψυχολογία, ο Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ επισημαίνει τρόπους με τους οποίους η καθημερινή ζωή μπορεί να βελτιωθεί, έχοντας ως οδηγό μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες απόψεις που διατυπώθηκαν στην ιστορία του ανθρώπου.

Η μέθοδος του Αριστοτέλη, Τζέιμς Ο’ Τουλ, μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδόσεις Ενάλιος

EXO METHODOS TOU ARISTOTELH_?? ? ? ??????? ??? ??????????Επί αιώνες οι ευφυείς άνθρωποι όλων των κοινωνιών στρέφονταν στον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη για να βρουν απαντήσεις στα καθημερινά τους  προβλήματα, και έναν οδηγό για μια καλύτερη ζωή. Είναι αλήθεια πως, μελετώντας τον Αριστοτέλη, βρίσκει κανείς λύσεις σε καίρια προβλήματα, παίρνει απαντήσεις που, αν τις κάνει τρόπο ζωής, αλλάζουν ριζικά τη ζωή και της δίνουν νόημα.

Μερικά από τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και αφορούν το νόημα της ζωής, τα χρήματα, την ευτυχία, τις ευθύνες απέναντι στην κοινωνία, την εργασία και πολλά άλλα ζητήματα, μπορούν να βρουν την απάντησή τους μέσα από τον φιλοσοφικό στοχασμό του Αριστοτέλη.

Με τα μάτια των Αρχαίων Ελλήνων, Mauro Bonazzi, μετάφραση: Κατερίνα Γούλα, εκδόσεις Κέδρος

Με τα μάτια των Αρχαίων ΕλλήνωνΜε όποιο θέμα καταπιάστηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες – από την ευτυχία μέχρι την αγάπη και τον θάνατο, από τη δικαιοσύνη μέχρι τη δύναμη, τη φιλία και τη νοσταλγία – το έκαναν με τέτοια ευρύτητα πνεύματος που ακόμα και σήμερα προκαλεί θαυμασμό.

Χωρίς να φοβάται να αναμίξει σπουδαία και ταπεινά θέματα (ποια είναι τάχα τα μεν και ποια τα δε;) και αποφασισμένος να μην υποπέσει στη μανιέρα του κλασικισμού, ο Mauro Bonazzi δείχνει ότι αν στρέψουμε το βλέμμα μας στη μακρινή εποχή των Αρχαίων Ελλήνων, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια αξιόπιστη πυξίδα, ικανή να μας βοηθήσει να βρούμε μια διέξοδο στα πολύπλοκα προβλήματα της εποχής μας.

Μια σειρά από ευφυή δοκίμια τα οποία, συνδυάζοντας βάθος και ανάλαφρο ύφος, είναι ιδανική συντροφιά στην πιο δύσκολη και πιο καίρια από τις ασχολίες μας: τη ζωή.

Επίκτητος – Ο δρόμος προς την ελευθερία, Anthony Long, μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη, εκδόσεις Διόπτρα

Ο δρόμος για την ελευθερίαΣε μια εποχή που όλοι αναζητούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας, η φιλοσοφία των Στωικών μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές μας για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.

«Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να επιθυμεί ή να αποφεύγει κάτι που εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να περιοριστεί μόνο σε εκείνα στα οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο»,  λέει ο Επίκτητος, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται, αλλά ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή.

Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας), να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.

Αριστοτέλης: Η αρχαία σοφία στη σύγχρονη ζωή, Edith Hall, μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη, εκδόσεις Διόπτρα

Αριστοτέλης εκδ. διόπτραΟ Αριστοτέλης, ίσως ο σπουδαιότερος φιλόσοφος στην ιστορία, βασανιζόταν από ένα  συνηθισμένο ερώτημα: πώς να είμαστε ευτυχισμένοι. Η βαθύτατη πεποίθησή του ήταν πως όλοι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με έναν ουσιαστικό και βιώσιμο τρόπο – και ο ίδιος το δίδαξε με το παράδειγμά του.

Η καθηγήτρια και συγγραφέας του βιβλίου, Edith Hall, αποδεικνύει πως η αρχαία σκέψη είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα. Μέσα από δέκα πρακτικά μαθήματα κατανοούμε περισσότερο τον ίδιο τον εαυτό μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε καλές αποφάσεις.

Είτε πρόκειται για την αρχαία Ελλάδα είτε για τον σύγχρονο κόσμο, οι προκλήσεις της ζωής παραμένουν ίδιες. Ο Αριστοτέλης δεν περιγράφει μια απλή εφαρμογή κανόνων. Με τον πρακτικό, μετριο­παθή και διαχρονικό λογισμό του, μας καλεί να εντρυφήσουμε στην ουσία της ύπαρξης και να πορευτούμε συνειδητά προς μια ευτυχισμένη ζωή.

Πλάτωνας: 80 μαθήματα φιλοσοφίας για τη ζωή,  Άλλαν Πέρσυ, μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Πατάκη

ΠλάτωναςΟ Πλάτωνας υπήρξε ως γνωστόν δάσκαλος του Αριστοτέλη. Η διδασκαλία και ο στοχασμός του έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που σκεφτόμαστε ακόμα και σήμερα.

Μέσα στους διαλόγους του εξερεύνησε κάθε γωνιά της ανθρώπινης ψυχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία στην ουσία είναι πάντοτε τα ίδια.

Ο Άλλαν Πέρσυ έχει συγκεντρώσει στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο ογδόντα αρχές, ογδόντα μαθήματα από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, τα οποία είναι πρακτικά διδάγματα, μικρά διαμάντια ικανά να οδηγήσουν τα βήματά μας στον δρόμο της ζωής.

Επικουρείων Δόξαι, Χρήστος Γιαπιτζάκης, εκδόσεις Θύραθεν

exofyllo_EPICUREON_DOXAI_exofyllo_TULAYEF.qxdΗ επικούρεια φιλοσοφία είναι η ενοποιητική βάση όλων των κύ­­ριων χαρακτηριστικών του σύγχρονου κοσμικού Ανθρωπισμού, τα οποία είναι η φυσιοκρατία, η φιλανθρωπία, η ηθική φι­λοσοφία που βασίζεται στην αξία κάθε ατόμου λόγω της αν­θρώ­πινης φύ­σης του, η ελευθερία επιλογής που περιλαμβάνει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, η δικαιοσύνη ως κοι­νω­νικό συμβόλαιο, η ποιότητα ζωής και η ευτυχία όλων των αν­θρώπων ως ο βασικός στόχος της ανθρωπότητας.

Στο βιβλίο αυτό, στόχος του συγγραφέα, όπως αναφέρει ο ίδιος είναι: «(…) να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στον σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύ­θερα, στον επιστήμονα, στον μορφωμένο αλλά και στον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερι­νότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, αναζη­τώντας μια πνευ­μα­τική όαση ευδαιμονίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω στο βιβλίο αυτό την ζωή της αφροσύνης και της κενο­λο­γίας με την ζωή της φρόνησης και της επικού­ρειας φι­λο­σο­φίας. Ο πυρήνας του βιβλίου, βέβαια, είναι οι γε­μά­τες σο­φία γνώ­μες (δόξαι) του Επίκουρου και των οπαδών του. Ελ­πί­ζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στον νου και στην καρ­διά κάθε α­να­γνώστη, όπως μίλησαν και σε μένα, προ­τρέ­πο­­ντάς με να τις με­ταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο…»

Μαθήματα Φιλοσοφίας σε έξι ώρες και ένα τέταρτο, Βίτολντ Γκομπρόβιτς, μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκη

Μαθήματα φιλοσοφίας σε έξι ώρες και ένα τέταρτοΤολμηρό ταξίδι στην ιστορία της φιλοσοφίας, με σταθμούς τις ερμηνείες του ανθρώπου και του κόσμου που θεμελίωσαν τη σύγχρονη δυτική σκέψη, το εκκεντρικό «μάθημα» του σημαντικότερου Πολωνού συγγραφέα του 20ού αιώνα συνιστά έναν εντελώς προσωπικό τρόπο ανάγνωσης των μεγάλων στοχαστών. Από τον Καντ στον Χέγκελ, από τον Σοπενχάουερ στον Κίρκεγκορ, από τον Σαρτρ στον Χάιντεγκερ, ο Γκομπρόβιτς συμπυκνώνει σε έξι ώρες, με τον πιο απλό τρόπο, τα βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων φιλοσοφικών συστημάτων, αφιερώνοντας «το τελευταίο τέταρτο» στον μαρξισμό.

Δοκίμιο γεμάτο χιούμορ και λαμπρές ιδέες, υπέρμαχο μιας φιλοσοφίας που δεν απέχει από τη ζωή ούτε αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα του ανθρώπου, αντι-εγχειρίδιο και ταυτόχρονα τραγικοκωμική ερωτική εξομολόγηση προς τη φιλοσοφία, τα Μαθήματα αποκαλύπτουν τον φιλοσοφικό προσανατολισμό του συγγραφέα και τις πηγές της λογοτεχνίας του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.