Το Τοπίο της Ιστορίας | John Lewis Gaddis

Μια καθηλωτική εισαγωγή στην ιστορική μέθοδο και μια εύστοχη κριτική ανάλυση των ισχυρισμών των μεταμοντερνιστών ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το παρελθόν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

TO_TOPIO_THS_ISTORIAS.jpg

Πώς σκέφτονται οι ιστορικοί; Τι είναι ιστορία, τι είναι η ιστορική συνείδηση και τι κάνουν οι ιστορικοί; Τα ερωτήματα αυτά εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις στο σήμερα μετά από τόση συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση.

Το βιβλίο του John Lewis Gaddis είναι μια καθηλωτική εισαγωγή στην ιστορική μέθοδο και μια εύστοχη κριτική ανάλυση των ισχυρισμών των μεταμοντερνιστών ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το παρελθόν.

Το βιβλίο ξεκινά παραστατικά με την εντυπωσιακή εικόνα μιας πλάτης στραμμένης προς το μέρος του αναγνώστη, για να δείξει ότι ο άνδρας του διάσημου πίνακα του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης, ο οποίος ατενίζει ένα τοπίο που ξέρει ότι υπάρχει αλλά δεν το βλέπει, μοιάζει με τον ιστορικό επιστήμονα. «Η δουλειά μας τελικά είναι να γυρίζουμε την πλάτη μας στον προορισμό μας και να εστιάζουμε την προσοχή μας στο σημείο προέλευσής μας», αναφέρει ο συγγραφέας, ιστορικός John Lewis Gaddis, διατυπώνοντας με αυτά τα λόγια την ουσία της
ιστορικής συνείδησης.

Με γλαφυρό τρόπο και εμπνευσμένες παραβολές από την τέχνη, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις επιστήμες, ο συγγραφέας διερευνά την τέχνη του ιστορικού και προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι η ιστορική συνείδηση πρέπει να μας απασχολεί σήμερα. Όπως οι χαρτογράφοι χαρτογραφούν τοπία, έτσι και οι ιστορικοί αναπαριστούν αυτό που δεν μπορούν ποτέ να αναπαραγάγουν με πιστότητα. Για να το κάνουν αυτό, συνδυάζουν τις τεχνικές των καλλιτεχνών, των γεωλόγων, των παλαιοντολόγων και των εξελικτικών βιολόγων.

Οι προσεγγίσεις τους παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες με αυτές των νέων επιστημών του χάους, της πολυπλοκότητας και της κρισιμότητας. Δεν θυμίζουν ιδιαίτερα όσα συμβαίνουν στις κοινωνικές επιστήμες, όπου η αναζήτηση ανεξάρτητων μεταβλητών σε στατικά μοντέλα μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Ποιος εφαρμόζει στην πραγματικότητα επιστημονική μεθοδολογία και ποιος
όχι; Ο Gaddis ερευνά και αυτό το ερώτημα με τρόπους που δίχως άλλο θα
πυροδοτήσουν διεπιστημονικές αντιπαραθέσεις.

Το Τοπίο της Ιστορίας έχει χαρακτηριστεί ως «ένα τολμηρό και προκλητικό
βιβλίο, που επιζητεί άφοβα την αντιπαράθεση» (The New York Times Book
Review) και ως «μια αριστοτεχνική κατάθεση περί της ιστορικής μεθόδου»
(Foreign Affairs).

«Η μελέτη του παρελθόντος δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό για την πρόβλεψη του μέλλοντος. Αυτό που κάνει, όμως, είναι να μας προετοιμάζει για το μέλλον επεκτείνοντας την εμπειρία έτσι ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας, την αντοχή μας – και, αν όλα πάνε καλά, τη σοφία μας».
John Lewis Gaddis

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

John Lewis GaddisΟ John Lewis Gaddis είναι Καθηγητής Στρατιωτικής και Ναυτικής Ιστορίας στην έδρα Robert A. Lovett του Πανεπιστημίου Yale.

Άλλα βιβλία του είναι τα We Now Know, The Long Peace και Strategies of Containment.



Info: Το Τοπίο της Ιστορίας, συγγραφέας: John Lewis Gaddis, μετάφραση: Μαρία Ακριβάκη, επιστημονική επιμέλεια: Θανάσης Δ. Σφήκας & Κατερίνα Γαρδίκα, εκδόσεις Πεδίο, σελίδες: 288, τιμή: 15,90€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.