Tο BookSitting διάβασε το βιβλίο «Χτίζοντας ταυτότητα» του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη (εκδόσεις Ίκαρος) και γράφει την άποψή του.
Από την Αλεξία Καλογεροπούλου*
alexia.kalogeropoulou@gmail.com
Info: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Χτίζοντας ταυτότητα, εκδόσεις Ίκαρος, 2019.
Το νέο βιβλίο του ψυχίατρου – ψυχαναλυτή και συγγραφέα Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, «Χτίζοντας ταυτότητες», είναι το τρίτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος στην πολύ επιτυχημένη σειρά «Σχολή Ανήσυχων Γονέων».
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο που βασίζεται σε αληθινές μαγνητοφωνημένες συζητήσεις που πραγματοποιεί ο συγγραφέας με ομάδες γονέων τα τελευταία εννιά χρόνια.
Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου, ο συγγραφέας πραγματεύεται σημαντικά θέματα που οι περισσότεροι γονείς, τουλάχιστον όσοι διακρίνονται από ειλικρινές ενδιαφέρον για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών τους, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης αναφέρεται στον τρόπο που χτίζεται η ταυτότητα του παιδιού ως μια προσωπικότητα αληθινή και όχι επιφανειακή ή ψευδής, μια ταυτότητα που δεν είναι ένας ρόλος αλλά «ένας διαρκώς μεταβαλλόμενος σχηματισμός» μιας προσωπικότητας που θεμελιώνεται στον πραγματικό εαυτό.
Στα τρία επόμενα κεφάλαια ο συγγραφέας καταπιάνεται με την ισότητα και την ισοτιμία στην ανατροφή των παιδιών, τον τρόπο που χτίζεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, την ψυχική ανθεκτικότητα και πώς αυτή θεμελιώνεται με τη συνδρομή της οικογένειας και του σχολείου. Το τελευταίο κεφάλαιο αφορά την αναζήτηση του νοήματος και της επιτυχίας σε ένα ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως αυτό που ζούμε.
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης δομεί τη σκέψη του σε μια ψυχοδυναμική – ψυχαναλυτική θεώρηση των πραγμάτων, απόρροια των σπουδών και της ειδίκευσής του, χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε ψυχαναλυτικές εμμονές και αγκυλώσεις που συναντά κανείς συχνά σε συναδέλφους του. Η ευρύτητα της σκέψης και οι πνευματικές του ανησυχίες αποτυπώνονται άλλωστε και πέρα από τα όρια της επιστήμης, στις οκτώ ποιητικές συλλογές αλλά και στο μυθιστόρημα που έχει εκδώσει. Ο συγγραφέας δεν εμφανίζεται ως παντογνώστης ή αυθεντία. Με ανοιχτό νου και πνεύμα καταθέτει την άποψή του νηφάλια και ισορροπημένα και μέσα από τη συζήτηση δείχνει διακριτικά τον δρόμο προς έναν τρόπο σκέψης που θα βοηθήσει τους γονείς να ενεργούν με τρόπο ευεργετικό για την ομαλή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών τους.
Για να γίνει αυτό, τονίζει ο συγγραφέας, είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίσουν τι αντανακλούν και τι προκαλούν στους ίδιους τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην εξελικτική διαδικασία των παιδιών τους, ώστε χωρίς προκαταλήψεις και δικά τους βαρίδια να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάδυση μιας προσωπικότητας ελεύθερης και συναισθηματικά ώριμης που θα συνδιαλέγεται λειτουργικά με τις «απαιτήσεις» του εαυτού και των άλλων και θα ανταποκρίνεται σε αυτές χωρίς ενδοψυχικές συγκρούσεις (ή τουλάχιστον με όσο το δυνατόν λιγότερες).
Το βιβλίο «Χτίζοντας ταυτότητα» είναι «ανοιχτό χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους φραγμούς», όπως επισημαίνει άλλωστε και ο συγγραφέας, γραμμένο σε γλώσσα που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για την κατανόησή της. Διαβάζοντάς το νιώθει κανείς ότι συμμετέχει σε μια χαλαρή, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και στους γονείς, όπου το καθημερινό βίωμα και οι αφηγήσεις των γονέων συναντούν την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την ευρεία παιδεία του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, προσφέροντας λύσεις μέσα από έναν οριοθετημένο διάλογο που διαπνέεται από σεβασμό, αυτοαποκαλυπτική διάθεση και δίψα για μάθηση. Ένα βιβλίο χρήσιμο όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς ψυχικούς υγείας και όποιους άλλους ασχολούνται με παιδιά.
*Η Αλεξία Καλογεροπούλου σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με άριστα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και την Ανθρώπινη Επικοινωνία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην τηλεόραση. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Εμπειρία Εκδοτική, 2010) και την ποιητική συλλογή «Λέξεις στην άμμο» (Εκδόσεις 24γράμματα, 2019). Κείμενα και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.