Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Αθήνα από την Πέμπτη 7 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ.jpg
«Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Εικαστική έκθεση / Εγκαίνια | Φιγούρες και Πρόσωπα | Βούλα Ασωνίτη

Ο Μάνος Στεφανίδης στο κείμενό του για τον κατάλογο της έκθεσης γράφει:«Με πολλή χαρά γράφω αυτές τις λίγες λέξεις για τη ζωγραφική της παλιάς μου μαθήτριας στον ΑΚΤΟ, Παρασκευής Ασωνίτη, η οποία παρουσιάζει αυτό τον καιρό τη δουλειά της στον χώρο Trii. Πρόκειται για μια σειρά σχεδίων με έντονα χειρονομιακό, έντονα εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα, τα οποία φιλοτεχνεί με σίγουρο ένστικτο αλλά και … θράσος, κυρίως γιατί δεν φοβάται να ανταγωνιστεί την κατακτημένη φόρμα πολλών γνωστών μετρ του είδους. Η ζωγράφος, μαθήτρια επίσης του εικονοκλάστη Νίκου Κασκούρα, μεταχειρίζεται το πρόσωπο και τη φιγούρα με εικονοκλαστικό τρόπο, παραμορφώνοντας, αναδομώντας, ανατρέποντας και φτιάχνοντας έναν κόσμο από την αρχή, τον δικό της κόσμο. Με δυναμική χειρονομία και χρωματική λιτότητα, δημιουργεί έργα στην παράδοση του Μπουζιάνη και του Θεοφυλακτόπουλου. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε  επιτυχημένη συνέχεια».

INFO         
Εγκαίνια: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 14 Μαρτίου 2019
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00-20:00 | Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 18:00
TriiArtHubΔράκου 9, Κουκάκι, Αθήνα (Μετρό Φιξ) | Τ. 210 9210 333

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Θέατρο | «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη σε διασκευή – ερμηνεία Τάσου Μπλάτζιου

Ο Τάσος Μπλάτζιος μεταφέρει στη σκηνή ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, υπό μορφή μονολόγου, έχοντας ως αφετηρία το ποίημα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν.

Το Πεθαίνω σα χώρα δημοσιεύτηκε το 1978. Είναι το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Δημήτρη Δημητριάδη, που αφηγείται τον τρόπο κατάλυσης της ύπαρξης μιας χώρας. Άκρως επίκαιρο και ταυτόχρονα προφητικό, το κείμενο αποτελεί μία κραυγή αγωνίας για τους κατοίκους μίας χώρας που αρχίζει να «σβήνεται» από τον χάρτη.

Ο Τάσος Μπλάτζιος, ορμώμενος από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως όπλα του τη γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα, αλλά και την πολυετή θεατρική του εμπειρία, ενώνει την ιστορία του χθες με το σήμερα και το αύριο.

Συντελεστές
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή – Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος
Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου – Τάσος Μπλάτζιος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Προβολές : Τάνια Κίτσου
Μουσική Σύνθεση – Επιμέλεια Μουσικής: Τάκης Μανιάτης
Φώτα: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Κοστούμι – Μακιγιάζ: Λάζαρος Μήλιος
Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα
Trailer: Σωτήρης Γεωργιάδης
Παραγωγή: Chorus & Bios

INFO         
Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00 | Έως 31 Μαρτίου
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€ | Μειωμένο 7€ | Προπώληση viva.gr
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
BIOS | Πειραιώς 84, Αθήνα | Τ. 210 3425335

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Θέατρο / Πρεμιέρα | «Γιβραλτάρ» των Ginger Creepers Theater Band 

Δύο Βρετανοί αρχαιοκάπηλοι, ο Λίο και ο Λούι, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδαζαν αρχαιολογία. Όταν ένας καθηγητής τούς παρουσίασε ένα σημαντικό εύρημα, εκείνοι αποπειράθηκαν να το κλέψουν. Τους έπιασαν όμως και τους απέβαλαν από το πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, αποπειράθηκαν να κλέψουν και άλλα ευρήματα ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να τους κυνηγάει η Ίντερπολ και να καταλήξουν φυγαδευμένοι στον απομονωμένο κόλπο του Γιβραλτάρ.

Εκεί, εμφανίζονται με νέες ταυτότητες και για κάλυψη δημιουργούν μία ρομαντική ραδιοφωνική εκπομπή με μουσικές του κόσμου. Παράλληλα μαθαίνουν τη φήμη πως λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Γιβραλτάρ, βρίσκεται η μυθική Ατλαντίδα. Έτσι ξεκινούν για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Το έργο διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο της εκπομπής των ηρώων, η οποία και θα μεταδίδεται ζωντανά σε ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Οι Ginger Creepers δημιουργούν μια στατική περιπέτεια, έναν πολυσύνθετο προσωπικό κόσμο, εντός και εκτός της σκηνής, συνδυάζοντας μύθους, ιστορικές αναφορές, σε συνδυασμο με την προσωπική τους δημιουργική διαδικασία, σε ένα θέαμα που ξεκινάει και ολοκληρώνεται πριν και μετά την ίδια την παράσταση.

Συντελεστές
Σύλληψη – Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής – Γρ. Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Lila Nova
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης, Δώρα Παρδάλη

INFO         
Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 19.00 | Έως 21 Απριλίου
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€ | Μειωμένο 8€ | Ατέλειες 5€ | Προπώληση viva.gr
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά
BIOS | Πειραιώς 84, Αθήνα | Τ. 210 3425335

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Θέατρο | «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Στους «Βρικόλακες», ο Ίψεν –με μια δομή που θυμίζει αρχαία τραγωδία– προσπαθεί να διερευνήσει το δικαίωμα του ανθρώπινου όντος στην ευτυχία. Σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ιδέες και ηθικές, η Έλεν Άλβινγκ προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και να απαλλαγεί από οτιδήποτε στοιχειώνει τη ζωή της, προτείνοντας έναν εντελώς ριζοσπαστικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από ιδιότητες.

Σ’ αυτή της την απόπειρα θα έρθει σε σύγκρουση με τις αδιάλλακτες και τιμωρητικές θεωρίες του Πάστορα Μάντερς και με την ίδια της τη ζωή και τις ενοχές της μέσα από την αντιμετώπιση της ασθένειας του γιου της Όσβαλντ. Οι «βρικόλακες» του παρελθόντος και του παρόντος κατά την εξέλιξη του έργου κατακλύζουν το σπίτι και οδηγούν στην αναπόφευκτη καταστροφή των πάντων. Το τέλος του έργου βρίσκει τα πρόσωπα βουτηγμένα στο σκοτάδι του νου τους, να παρακαλάνε για μια «ανύψωση» στον ήλιο.

Ο Ίψεν εξυφαίνει ένα εντελές αριστούργημα για την αέναη και απελπιστικά επαναληπτική και αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπου. Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει αυτό ακριβώς το εγκλωβιστικό σχήμα, σε ένα σύστημα αλληλεξαρτητικών σχέσεων και αέναης κίνησης, σε ένα περιβάλλον (ηχητικό και σκηνογραφικό) στοιχειωμένο από παιδικές μνήμες.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σύμβουλος στη Δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφία: Τάσος Καραχάλιος
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός Σκηνοθετη: Άννα Παπαγεωργίου

Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Ακύλλας Καραζήσης, Μιχάλης Σαράντης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος

INFO
Παραστάσεις: Μάρτιος: Τετάρτη 20:00 | Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15 | Κυριακή 20:45 | Απρίλιος: Τετάρτη & Κυριακή 20:00 | Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15 | Έως 21 Απριλίου 2019
Εισιτήρια: Από 18€ ως 8€ (Δείτε αναλυτικά) | Προπώληση viva.gr
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Φρυνίχου 14, Αθήνα | Τ. 2103222464

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Θέατρο | «Το μικρό σπίτι στο ποτάμι» της Μαριλένας Καβάζη

Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες συναντιούνται σε ένα κτήμα, κάπου στα βουνά της Κρήτης, για να παρακολουθήσουν ένα γυναικείο σεμινάριο μιας φημισμένης Δασκάλας. Καθώς είναι οι μόνες Ελληνίδες – από τις σαράντα, παρακαλώ, γυναίκες που έσπευσαν από όλον τον κόσμο να το παρακολουθήσουν- η υπεύθυνη τις βάζει να μείνουν μαζί στην σοφίτα ενός μικρού σπιτιού πλάι στο ποτάμι.

Χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι ψάχνουν να βρουν (ή να αποφύγουν) οι τέσσερις κοπέλες θα περάσουν εκεί τρεις μέρες μαζί. Τρεις μέρες γέλιου, πόνου, αφοπλιστικής ειλικρίνειας και ξεκαρδιστικών ψεμάτων. Όταν ξαφνικά συνειδητοποιήσουν όμως ότι στο σεμινάριο βρίσκεται και ένας άντρας ανάμεσά τους τα πράγματα θα πάρουν μια πιο… βαθιά τροπή. Το μικρό Σπίτι στο Ποτάμι είναι μια «μεταφυσική» κωμωδία για την γυναικεία δύναμη, την αιώνια πάλη με το άλλο φύλο και τον εαυτό μας αλλά και για το ποτάμι της ζωής που κυλά, πάντα ορμητικά και επικίνδυνα, είτε θέλουμε να μπούμε σε αυτό είτε όχι.
Το έργο αποτελεί το πρώτο θεατρικό κείμενο της Μαριλένας Καβάζη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά- κοστούμια: Εύα Τρουπιώτη
Μουσική: Γιώργος Χανός
Επιμέλεια Κίνησης: Μυρτώ Χαραλάμπους
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Φωτογραφία: Βίκυ Βράκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μυτιληναίου
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριλένα Καβάζη, Εύη Καρρά, Σοφία Παπαδοπούλου

INFO
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€ | Μειωμένο 10€ | Ατέλειες 5€ | Κρατήσεις: 210 6453330 ή στο littlehousebytheriv@gmail.com
Studio Μαυρομιχάλη | Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων | Τ. 210 6453330

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Θεατρικό αναλόγιο | Ο Γυναικείος λόγος στους αρχαίους ποιητές – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Οι γυναίκες είχαν σημαντική θέση στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών- άλλες φορές ως θύματα του άντρα, πατέρα, του κατακτητή και άλλες φορές ως φωτεινά παραδείγματα θάρρους πυγμής και χειραφέτησης.

Η θηλυκή ενέργεια, έντονα παρούσα στο έργο τους, με σκοπό την αμφισβήτηση της πατριαρχικής εξουσίας μέσα από τις πράξεις των ηρωίδων του αττικού δράματος.

Ο μύθος μπλέκει με την πραγματικότητα. Υπαρκτά ή φαντασιακά πρόσωπα; Δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία στις μέρες μας είναι ο καθαρός και γεμάτος δύναμη λόγος. Λόγος που οδηγεί στην πράξη. Στη γυναικεία απελευθέρωση.

Στο αναλόγιο θα ακουστούν γυναικείοι μονόλογοι από έργα των αρχαίων μας ποιητών. Το λυρικό τραγούδι, μαζί τη συνοδεία πιάνου, θα υπογραμμίσει το συναίσθημα και θα μας ταξιδέψει μαγικά. Ένα θεατρικό αναλόγιο για τις γυναίκες στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών.

Διαβάζουν: Ζωή Ξανθοπούλου και Γιώργος Νικολαΐδης
Τραγούδι: Μαρία Ανδρικοπούλου (μέτζο σοπράνο)
Πιάνο: Αλέξανδρος Φάρης

Με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Διοργάνωση: Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους δήμου Αθηναίων και «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων

INFO
Ώρα: 18:00
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» | Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Αθήνα

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Συναντήσεις με συγγραφείς στο café του ΙΑΝΟΥ | Παρασκευάς Καρασούλος 

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον ποιητή-στιχουργό και συγγραφέα Παρασκευά ΚαρασούλοΜια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.

Είσοδος ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

INFO
Ώρα: 20:30
IANOS | Σταδίου 24, Αθήνα | Τ. 210 3217810

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.