Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Αθήνα από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ.jpg
«Φλωρεντινή τραγωδία» του Όσκαρ Ουάιλντ στο Θέατρο Φούρνος.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Βιβλίο / Συζήτηση | «Το αθηναϊκό νουάρ μέσα στην κρίση» 

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, οι εκδόσεις Μελάνι και το Λεξικοπωλείο διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Το αθηναϊκό νουάρ μέσα στην κρίση» με αφορμή τα βιβλία Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (εκδ. Μεταίχμιο) της Χίλντας Παπαδημητρίου και Δε λες κουβέντα (εκδ. Μελάνι) του Μάκη Μαλαφέκα.

Οι συγγραφείς συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό, αλλά και διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης N. Μανιάτης.

ΙNFO
Ώρα: 19:00
Λεξικοπωλείο | Στασίνου 13, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Βιβλίο / Παρουσίαση | Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο. 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με δάσκαλο σε ρόλο  της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου

Το βιβλιοπωλείο BOOKS PLUS, η Επιστημονική Ένωση Νέα Παιδεία, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου: το ιδανικό παιδαγωγικό εργαλείο για όσους ασχολούνται με τη θεατρική παιδεία και αποβλέπουν στην προαγωγή της δημιουργικής εκπαίδευσης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Αγγελάκος, Καθηγητής Παιδαγωγικών, Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία»ο Βίκτωρ Αρδίτης, σκηνοθέτης και Καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.και η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Δρ Εκπαιδευτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου Warwick.

ΙNFO
Ώρα: 19:00
Books Plus | Πανεπιστημίου 37, Αθήνα

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Έκθεση / Εγκαίνια | (Artists) against ego / επιμέλεια Palette Terre

Το να είναι κανείς καλλιτέχνης είναι το να θεωρεί πως ο κόσμος στην παρούσα κατάσταση δεν αρκεί. Είναι το να θεωρεί πως έχει λόγο. Είναι επίσης το να θεωρεί την οπτική του γωνία μια αρχή για να «κοιτάξει» τον κόσμο, να τοποθετηθεί ως προς αυτόν. Πιστεύουμε πως αυτές οι θεωρίες πηγάζουν από τη σύλληψη του «εαυτού» ως όντος που γνωρίζει ότι σκέφτεται, ενός όντος γεμάτου Εγώ.

Κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του πρακτική. Όλοι προσπαθούν  να ζήσουν από την τέχνη τους, όλοι ψάχνουν τον τρόπο να υπάρξουν ως καλλιτέχνες. Για αυτό τον σκοπό όλα επιτρέπονται: θέλουμε να υπάρξουμε, θέλουμε να μιλήσουμε, θέλουμε να ζήσουμε.
Πιστεύουμε πως ο κόσμος της τέχνης επιβάλλει στον καλλιτέχνη να «πουλήσει» τον εαυτό του σαν κάποιο απίθανο, εντυπωσιακό και αδιαμφισβήτητο άτομο.  Αν θέλει να υπάρξει ο καλλιτέχνης πρέπει να κατοχυρώσει το Εγώ του.

Γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε Εγώ. Είναι μάλλον ένας από τους λόγους που είμαστε καλλιτέχνες. Αλλά τι να κάνουμε; Μπορούμε για τη διάρκεια μίας έκθεσης να «χρησιμοποιήσουμε» αυτό το «εγώ» για κάτι άλλο εκτός από την προσωπική επιτυχία; Μπορούμε για τη διάρκεια μιας έκθεσης να αφήσουμε στην άκρη το πρόσταγμα για επιτυχία και να προτείνουμε κάποιο άλλο μοντέλο σε σχέση με αυτή;

-Palette Terre

Camille Blatrix, Bastien Cosson, Anouchka Oler, Νεφέλη Παπαδημούλη, Αναστασία Παύλου, We Are The Painters

ΙNFO
Εγκαίνια: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00
Διάρκεια: 29 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2018
Ωράριο: Πέμπτη με Σάββατο 18:00-21:00
Enterprise Projects | Χαλκηδόνος 56-58, 11527, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Θέατρο | «Φλωρεντινή τραγωδία» του Όσκαρ Ουάιλντ

Φλωρεντία 1500. Ο νέος, γοητευτικός, περιζήτητος και πλούσιος Γκουίντο Βάρντι πολιορκεί σθεναρά την νεαρή γλυκιά και πανέμορφη Μπιάνκα. Ο αμοιβαίος έρωτας τους ψάχνει ολοκλήρωση αλλά συναντά ένα φαινομενικά αμελητέο εμπόδιο που τελικά αποδεικνύεται ουσιαστικό και πανίσχυρο: ο σύζυγος της Μπιάνκας, μικροέμπορος και πραγματευτής γέρος Σιμόνε.

«Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν…» είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ αναφερόμενος πάντα στα ενδότερα, τα αθέατα στο μάτι, τα πράγματα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου που δεν εξαγοράζονται ούτε γίνεται να κλαπούν.

Συντελεστές
Θεατρική Ομάδα Πρactors
Συγγραφέας: Όσκαρ Ουάιλντ
Σκηνοθεσία/μετάφραση: Αποστόλης Ψαρρός
Βοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Γαβριήλ
Σκηνικά/Κουστούμια: Ομάδα Πρactors, Θωμάς Χουλιάρας
Μουσική: Νάσος Κρέτσης
Video: Δήμητρα Τσουπ
Αφίσα/Φωτογραφίες: Νάσια Σταματέλου, Ματινα Κατσογιαννου
Ερμηνεύουν: Λιάνα Γαβριήλ, Παναγιώτης Μυλωνάς, Παναγιώτης Πασχάλης, Νάσος Κρέτσης, Νίκος Παλιούρας
Τραγούδι: Κατερίνα Μπάιλα

INFO
Παραστάσεις: Από Πέμπτη 27 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 21:30
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 7€
Διάρκεια: 50′
Θέατρο Φούρνος | Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Βιβλίο / Παρουσίαση | «Το Πλέγμα» του Μιχάλη Μοδινού

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο IANOS διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μοδινού, Το Πλέγμα.  Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Καρολίνα Μέρμηγκα συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας, Γιάννης Παπαθεοδώρου αν. καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κριτικός λογοτεχνίας

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

ΙNFO
Ώρα: 20:30
IANOS | Σταδίου 24, Αθήνα

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Έκθεση | «Πορεία των Κόσμων» / Patrick Fabre

Ο Patrick Fabre αναζητά και ανακαλύπτει σπάνια έργα πρωτόγονης τέχνης, συνδυάζοντας τις γνώσεις του ως εθνολόγος με την ευαισθησία ενός καλλιτέχνη, ανανεώνοντας διαρκώς μια μεγάλη και πολύτιμη Συλλογή εθνογραφικού χαρακτήρα.

Μέσα από τα εκθέματα αποκαλύπτεται στους επισκέπτες μια μακραίωνη παράδοση τέχνης, κουλτούρας και πολιτισμού των Αφρικανικών και Ασιατικών φυλών που αποτέλεσε και αποτελεί μοναδική κληρονομιά και σημείο αναφοράς για τους λαούς της Δύσης, διαχρονικά.

ΙNFO
Διάρκεια: Έως 13 Οκτωβρίου 2018
Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00 & 17:30 – 21:00
Γκαλερί Σκουφά | Σκουφά 4, Κολωνάκι

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση | «Η Ήπειρος ταξιδεύει»

Η διαχρονική διαδρομή του τόπου μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική του δημιουργία. Ένα ταξίδι στο μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, που μας αποκαλύπτει τις διαστάσεις του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα κειμένων: Συντονιστής: Ευάγγελος Αυδίκος (Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με συνεργάτες τους Γεώργιο Κίτσιο (Λέκτορας Εθνομουσικολογίας Α.Π.Θ.), Δρ. Θανάση Κούγκουλο (Ε.ΔΙ.Π. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιάννη Παππά (Φιλόλογο – Συγγραφέα) και Ανδρομάχη Μπούνα (Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).
Έρευνα και σύνθεση κειμένων: Φεβρωνία Ρεβύνθη, Αντώνης Τσάβαλος

Διοργάνωση: Πανηπειρωτική συνομοσπονδία Ελλάδος.

INFO
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 15, 25, 35, 45, 60€ | Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/irodeio/i-ipeiros-taxidevei/
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.