Η μνήμη της πόλης και η σύγχρονή της λογοτεχνική αναπαράσταση από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
Η μνήμη μιας πόλης υπερβαίνει τον χωροχρόνο της ιστορίας της, καθώς συντίθεται τόσο από τα πραγματικά συγγραφικά βιώματα όσο και από τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις τους. Από τη μια μεριά υπάρχει η παράδοση, με τη μορφή της ιστορίας της λογοτεχνίας, και από την άλλη η ανατροπή, με τις διαδοχικές προσεγγίσεις σε θέματα που άπτονται των ιδεών και της αυτοσυνειδησίας των νεοελλήνων. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ξεκινώντας από την ευτοπία του αρχαιολατρικού προσκυνήματος, η Αθήνα απολήγει στις φτωχογειτονιές όπου ζουν οι παπαδιαμαντικοί ήρωες. Από τις απαρχές ως τα τέλη του 20ού αιώνα, η πολιτεία περνά, μέσα από διάφορα στάδια πυκνής ιστορικής δράσης μα και βαθιά υπαρξιακών αντιφάσεων, από την αστυφιλία στη σημερινή δυστοπία της κρίσης.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1966. Είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει στην Αθήνα, εργάζεται στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει εκδώσει τις μελέτες: Mεταπολεμική Πολιτική Ποίηση. Iδεολογία και Ποιητική, Kέδρος 1995, Για τον Σαχτούρη, Eισαγωγή-ανθολόγηση κειμένων-επιμέλεια, Eκδόσεις Aιγαίον 1998, Τάκης Σινόπουλος, Χρονικό αναγνώσεων. Βιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση, φιλολογ. επιμ. Ευριπίδης Γαραντούδης & Δώρα Μέντη, Εκδόσεις Σοκόλη 1999. O προσωπικός μύθος. Ένα ερμηνευτικό κλειδί στην ποίηση του Σαχτούρη, Εκδόσεις Καστανιώτη 2004.
Info: Η Αθήνα από τον 19ο στον 20ό Αιώνα, συγγραφέας: Δώρα Μέντη, εκδόσεις Gutenberg, σελίδες: 202, τιμή: 10,00€.