«Ο φόνος της συζύγου» αποτελεί μία από τις τέσσερις υποθέσεις του κύκλου «Ιστορίες του κυρίου Γκρέι» που δημοσίευσε ο Χένρι Κάτνερ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση της Βικτώριας Λέκκα.
-Ιστορίες του κυρίου Γκρέι –
Ο κύριος Μάικλ Γκρέι, ψυχαναλυτής στο επάγγελμα, επιχειρεί να εξιχνιάσει μυστηριώδεις φόνους, εκτελώντας χρέη αστυνομικού ντετέκτιβ, και το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας περισσότερο ψυχολογικές και λιγότερο αστυνομικές μεθόδους.
Ο φόνος της συζύγου αποτελεί μία από τις τέσσερις υποθέσεις του κύκλου «Ιστορίες του κυρίου Γκρέι» που δημοσίευσε ο Χένρι Κάτνερ.
Γνωστή παθολογική ψεύτρα, η Κάρεν Τσάμπιον, δεν μπορεί να προσφύγει στην αστυνομία· γι’ αυτό ζητάει βοήθεια από τον δαιμόνιο ψυχαναλυτή Μάικλ Γκρέι. Όταν του λέει ότι ο άντρας της σχεδιάζει να τη σκοτώσει, ο Γκρέι ξεκινάει μια έρευνα που θα τον οδηγήσει σ’ έναν τσαρλατάνο γιατρό, σ’ έναν εκβιαστή ιδιωτικό ντετέκτιβ και σ’ ένα δολοφόνο – για τον οποίο ένας άγριος φόνος είναι μόνο η αρχή.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Χένρι Κάτνερ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1915. Συμμετείχε με άλλους συγγραφείς της γοτθικής λογοτεχνίας του φανταστικού στον «Κύκλο Λάβκραφτ», όπου και γνωρίστηκε με τη συγγραφέα και μετέπειτα σύζυγό του C. L. Moore.
Μαζί συνέγραψαν δεκάδες διηγήματα, νουβέλες και σενάρια για το Χόλυγουντ, χρησιμοποιώντας, εκτός από τα πραγματικά τους ονόματα, δεκαεπτά λογοτεχνικά ψευδώνυμα. Μετά από ένα πανεπιστημιακό πτυχίο ψυχολογίας, ο Κάτνερ ξεκίνησε μεταπτυχιακή ειδίκευση για κλινικός ψυχολόγος, όταν ένα αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο απέβη μοιραίο γι’ αυτόν το 1958.
Το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του επηρέασε σημαντικούς μεταγενέστερους συγγραφείς όπως ο Roger Zelazny, ο Ray Bradbury και ο William S. Burroughs, ενώ έξι ιστορίες του έγιναν ταινίες (πιο πρόσφατη: The Last Mimzy, New Line Cinema, 2007).