ΒΙΒΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ | «Το θάρρος της δημιουργίας» | Rollo May

Ένα εμπνευσμένο βιβλίο από τον «πατέρα της υπαρξιακής ψυχολογίας» που βοηθά τον αναγνώστη να ξεπεράσει τους φόβους του και να φτάσει σε έναν πιο ολοκληρωμένο εαυτό. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

to tharros tis dimiourgias.jpgΚι αν η φαντασία και η τέχνη δεν είναι, όπως πιστεύουν πολλοί, το σιρόπι στο γλυκό της ζωής, αλλά η βασική πηγή της ανθρώπινης εμπειρίας; Κι αν όλη μας η λογική και η επιστήμη ανακύπτουν από μορφές της τέχνης κι όχι το αντίθετο;

Ο Ρόλλο Μέυ βοηθάει όλους μας να βρούμε και να απελευθερώσουμε εκείνες τις δημιουργικές παρορμήσεις που μας προσφέρουν τις δυνατότητες να πετύχουμε νέους στόχους. Γνωστός και ως «πατέρας της υπαρξιακής ψυχολογίας» αντλεί από την εμπειρία του για να μας δείξει πώς μπορούμε να σπάσουμε τις παλιές πολυχρησιμοποιημένες δομές στη ζωή μας.

Αυτό το εμπνευσμένο βιβλίο ανοίγει δρόμους για να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να φτάσουμε σ’ έναν ολοκληρωμένο εαυτό.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

rollo-may-1Ο Ρόλλο Μέυ (1909-1994) ήταν ο πιο γνωστός Αμερικανός υπαρξιακός ψυχολόγος, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην διάδοση της υπαρξιακής ψυχολογίας. Συχνά αναφέρεται ως «πατέρας της υπαρξιακής ψυχολογίας».

Η εκπαιδευτική του οδύσσεια ξεκινάει από το Michigan State University όπου παρακολούθησε κυρίως αγγλική γλώσσα αλλά εκδιώχθηκε λόγω της συμμετοχής του σ’ ένα ριζοσπαστικό φοιτητικό περιοδικό. Συνέχισε στο Oberlin College από όπου και πήρε το πτυχίο της αγγλικής φιλολογίας. Κατόπιν δίδαξε για τρία χρόνια στην Θεσσαλονίκη στο κολλέγιο Ανατόλια, ενώ παράλληλα ταξίδευε και παρακολουθούσε σεμινάρια του Άντλερ στη Βιέννη.

Τὸ 1949 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ψυχολογία, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η διδακτική του καριέρα είχε ήδη ξεκινήσει ως μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας καὶ Ψυχανάλυσης William Alanson White (1943). Κατόπιν δίδαξε στο New School for Social Research (1955-1975), αλλά κι ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, το Yale, το Princeton, καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια.

Από τον κύκλο του Φρόυντ θεωρούσε ως ιδιοφυΐα και ως σημαντικότερο πρόδρομο της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας τον Όττο Ράνκ. Επιρροή άσκησαν πάνω του μεταξὺ άλλων ο Κίρκεργκωρ, ο Πάουλ Τίλλιχ και οι σύγχρονοί του υπαρξιστὲς φιλόσοφοι. Αντιστοίχως με την σειρά του ο Ρόλλο Μέυ επέδρασε βαθιά, εκτὸς βεβαίως απὸ τον μαθητή του Ίρβιν Γιάλομ, και σε πολλοὺς άλλους, μεταξὺ των ὁποίων και γνωστοί μας Έλληνες ψυχοθεραπευτές.

Πέθανε στα ογδονταπέντε του χρόνια παρότι σε νεαρὴ ηλικία προσβλήθηκε απὸ φυματίωση και η υγεία του ήταν πάντοτε εύθραυστη και επισφαλής.


Info: Το θάρρος της δημιουργίας, συγγραφέας: Rollo May, μετάφραση: Αυγουστίνος Τσιριμώκος, εκδόσεις Αρμός (Ιούνιος 2017), σελίδες: 224, τιμή: 12,60€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.