Το BookSitting διάβασε το βιβλίο «νου-Τοπία» του Νάσου Κατσώχη (εκδόσεις Ρώμη) και γράφει την άποψή του.
Από την Αλεξία Καλογεροπούλου*
alexia.kalogeropoulou@gmail.com
νου – Τοπία, Νάσος Κατσώχης, εκδόσεις Ρώμη, 2016.
Στοχασμούς πάνω στον ανθρώπινο νου αλλά και στον τρόπο που ερμηνεύουμε γεγονότα, πρόσωπα και «πράγματα» περιλαμβάνει το βιβλίο του γλωσσολόγου Νάσου Κατσώχη, νου – Τοπία.
Πρόκειται, στην ουσία, για τις σκέψεις και την υποκειμενική ερμηνευτική ματιά του συγγραφέα σε διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στα οκτώ κεφάλαια του βιβλίου του, ο Ν. Κατσώχης καταγράφει τους συλλογισμούς του και αναλύει τις απόψεις του γύρω από πανανθρώπινα ζητήματα, όπως η γνώση, η αλήθεια, οι συμβολισμοί, οι μυθοποιήσεις, οι ερμηνείες των γεγονότων, τα συναισθήματα, η δράση και η δημιουργία. Επιδιώκει μάλιστα την επίρρωση των απόψεών του, αντλώντας παραδείγματα άλλοτε από σημαντικά ιστορικά (και άλλα) γεγονότα και άλλοτε από πρόσωπα, όπως ο Μπετόβεν, ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Σαρτρ αλλά και ο Μαραντόνα.
Ο τρόπος γραφής του Ν. Κατσώχη είναι κυρίως δοκιμιακού τύπου. Η χρήση της γλώσσας γίνεται συχνά πομπώδης, χωρίς, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερο λόγο.
Εκτίμησα ιδιαίτερα την τόλμη του συγγραφέα να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό τις προσωπικές του απόψεις γύρω από θέματα που εγείρουν πάντα πολλά ερωτηματικά και αντεγκλήσεις.
Στις αδυναμίες του νου-Τοπία συγκαταλέγεται η ελλιπής επιμέλεια που το καθιστά, συνολικά, λιγότερο ευανάγνωστο. Επίσης, θα ανέμενε κανείς, σε ένα βιβλίο αυτού του είδους, να υπάρχουν συγκεκριμένες και λεπτομερείς παραπομπές όπου καταγράφονται λόγια ή ιδέες άλλων συγγραφέων και στοχαστών.
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο συγγραφέας επιδιώκει «να αναδείξει τα εσφαλμένα στερεότυπα που συνοδεύουν διάφορες ερμηνείες μας». Τα καταφέρνει; Κατά τη γνώμη μου, δύσκολα κατορθώνει κανείς να καταθέσει τη γνώμη του απαλλαγμένη από υποκειμενικά στοιχεία. Ο τρόπος και ο τόπος που μεγαλώνουμε, η νοοτροπία, η παιδεία, τα βιώματά μας, όλα διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην αποκρυστάλλωση των απόψεών μας, οι οποίες εξάλλου, τις περισσότερες φορές, μεταστρέφονται κατά την εξελικτική μας πορεία.
Παρ’ όλα αυτά, το νου-Τοπία του Ν. Κατσώχη θα φανεί χρήσιμο στους αναγνώστες που επιθυμούν να «συνομιλήσουν» με τον συγγραφέα πάνω σε θέματα που δεν έχουν πάψει ποτέ να απασχολούν την ανθρώπινη νόηση.