ΙΣΤΟΡΙΑ | «Νεότερη Ελλάδα» του Thomas W. Gallant

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1821) μέχρι τις μέρες μας, με την υπογραφή του γνωστού φιλέλληνα Thomas W. Gallant. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. 

Νεότερη_Ελλάδα.pngΤο βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνοπτική και ολοκληρωμένη ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως το 2015, με όλα τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το νεότερο ελληνικό κράτος. Διαφέρει από άλλες παρόμοιες γενικές ιστορίες γιατί προβάλλει την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία ως ουσιώδες και όχι ως περιφερειακό στοιχείο.

Συγγραφέας του είναι ο γνωστός φιλέλληνας Τόμας Γκάλλαντ, σπουδαίος ιστορικός με αρκετές μελέτες στο ενεργητικό του για την Ελλάδα, καθηγητής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Προϊόν πολύχρονης έρευνας, το βιβλίο του καταγράφει με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία της χώρας μας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα, όπως: Ποιες δυνάμεις και ποια γεγονότα διαμόρφωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες; Τι ρόλο έπαιξαν η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, οι πολιτισμικές αλλαγές κλπ.;

Κατά την εξέταση του αντίκτυπου που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, τρεις είναι οι άξονες που κυριαρχούν στο βιβλίο: η ταυτότητα των Ελλήνων, η γεωπολιτική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και η ελληνική διασπορά – κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις σχέσεις με τον έξω κόσμο, καθώς ο λεγόμενος «ελληνικός κόσμος» σήμαινε πάντα πολύ περισσότερα από το νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου.

«Η ιστορία της Ελλάδας δεν είναι απλώς η ιστορία μιας μικρής χώρας που βρίσκεται ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και στον παγκόσμιο Βορρά και Νότο, αλλά λειτουργεί ως μετωνυμία της έλευσης και της εξέλιξης της ίδιας της νεωτερικότητας, όπως ελπίζω ότι καταδεικνύεται μέσα από την ιστορία που αφηγείται το βιβλίο» – Thomas W. Gallant


Info: Νεότερη Ελλάδα, συγγραφέας: Thomas W. Gallant, επιστημονική επιμέλεια: Δήμητρα Λαμπροπούλου, Κατερίνα Γαρδίκα, εκδόσεις Πεδίο, σελίδες: 496, τιμή: 29,90€

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.