Το BOOKSITTING προτείνει: Η ατζέντα της εβδομάδας

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Αθήνα από τις 11 μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου 2017.  

zoggolopoulos-1
Εικαστική έκθεση «Σιωπηλή Παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά» στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Γιώργος Ζογγολόπουλος και σύγχρονοι καλλιτέχνες: Φόρμες και αφορμές» στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στις 19:30.

Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Σιωπηλή Παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση με θέμα  «Γιώργος Ζογγολόπουλος και σύγχρονοι καλλιτέχνες: Φόρμες και αφορμές».

Ομιλητές θα είναι οι: Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης και καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., Κωστής (Τριανταφύλλου), εικαστικός και συνεργάτης του Γιώργου Ζογγολόπουλου, Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης και Άγγελος Μωρέτης, διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Info

Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2017

Θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις: τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στις 18:00 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στις 12:30. 

Ελληνοαμερικανική Ένωση | Μασσαλίας 22, Αθήνα | Τ. 210 3680052


Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 

Εγκαίνια έκθεσης «Ποιητικά Περιστατικά» – «Notes on Ambiguity» των εικαστικών Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στις 20:00. 

Η νέα δουλειά του Χριστόφορου Κατσαδιώτη με τίτλο «Ποιητικά Περιστατικά» περιλαμβάνει χαρακτικά έργα φτιαγμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές της οξυγραφίας, πάνω σε μήτρες από τσίγκο που στην συνέχεια τυπώνονται πάνω σε χαρτί.

Η Τζένη Κωδωνίδου, στη νέα σειρά έργων με τίτλο «Notes on ambiguity», εφαρμόζει ένα πλήθος εικαστικών πρακτικών όπως το κολάζ, η επιζωγράφιση, το σχέδιο και η οικειοποίηση. Με αυτά ως μέσα, η Κωδωνίδου συγκροτεί μια εικαστική γλώσσα με σκοπό την αφήγηση ιστοριών, αναμνήσεων, φόβων και προσδοκιών, ονείρων και εφιαλτών.

Info

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 15:00 & 17:00 – 20:00, Τετάρτη: 11:00 – 15:00, Σάββατο: 11:00 – 14:00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.

Διάρκεια έκθεσης ως 4 Φεβρουαρίου 2017

Γκαλερί Ζουμπουλάκη | Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα | Τ. 210 3608278


Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 

«Έλληνες και Φιλέλληνες» δράση στο πλαίσιο της σειράς «Συνέβη στην Ελλάδα», σε επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, στο Εθνικό Θέατρο, στις 17:30.  

Μία ξεχωριστή δράση του Εθνικού Θεάτρου που θα παρουσιάζει ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου.

Το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζοντας τις Δράσεις που διευρύνουν το ρόλο του και τονίζουν την παρουσία του, εντός και εκτός των «τειχών» του, ξεκινάει από 13 Ιανουαρίου και για μία Παρασκευή κάθε μήνα, τη σειρά «Συνέβη στην Ελλάδα» σε επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου. Πρόκειται για μια σειρά σκηνικών δράσεων βασισμένων σε ντοκουμέντα από την σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αποσκοπεί να φωτίσει με ποικίλους τρόπους κάποια κομβικά σημεία της πρόσφατης ιστορίας μας, να φέρει στην επιφάνεια πτυχές αμφιλεγόμενες, και να αναθερμάνει τη συζήτηση πάνω στην ταυτότητά μας. Γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα.

• H πρώτη δράση έχει τίτλο «Έλληνες και Φιλέλληνες» (έναρξη στις 17:30)
Ποιοι ήταν αυτοί οι Ευρωπαίοι που ήρθαν να αγωνιστούν για την ελληνική υπόθεση; Γιατί ήρθαν; Τι περίμεναν να βρουν; Ποια ήταν η γνώμη τους για εμάς, και ποια η δική μας για αυτούς; Σε τι πέτυχαν και σε τι απέτυχαν; Κατόρθωσαν τελικά να συνεννοηθούν με τους Έλληνες;

Συντελεστές
Επιστημονικός σύμβουλος: Άννα Καρακατσούλη
Έρευνα: Κώστας Καρασαββίδης
Συμπληρωματική έρευνα – Διαμόρφωση κειμένου: Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Βαμβούκος
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Ηθοποιοί: Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιωργής Τσουρής

Γενική επιμέλεια σειράς: Νίκος Χατζόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Συντονισμός ερευνητικής – δραματουργικής ομάδας: Ολυμπία Γλυκιώτη, Ελένη Κουτσιλαίου


Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 

Τελευταία παράσταση: «Σημείο» από την ομάδα Direct, στο Θέατρο Αλκμήνη, στις 20:00.

Τρεις θέσεις, τρεις χορευτές διαφοροποιούνται, αναλύονται και ενσωματώνονται για να ορίσουν την ύπαρξη τους και να ζήσουν τον προορισμό τους.

Ένα σχήμα που ενώνει την ασημαντότητα… με τη σημαντικότητα του ανθρώπου. Μια στιγμή χορευτικής γέννησης… ένα ταξίδι… με αφετηρία το σύμπαν και με κατεύθυνση τον προσωπικό μας γενετικό κώδικα.
* Ευκλείδης «σημεῖόν ἐστιν, οὗ μέρος οὐθέν.»
Η τέχνη δεν χειραγωγεί το μυαλό, το αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει…
Τελευταία παράσταση.

Συντελεστές
Ιδέα: Μαρία Μιχαηλίδου
Ερμηνεία: Γιάννα Μελλά ,Έλενα Τοντικίδου 
Σύνθεση μουσικής: Δημήτρης Χατζηδημητρίου 
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης 

Info

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20:00 ως τις 14 Ιανουαρίου. 
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά.
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 7€ (φοιτητικό/ανέργων). Κρατήσεις στο 210 3428650 καθημερινά μετά τις 17:30. 

Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8, Πετράλωνα | Τ. 210 3428650


Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 

Όπερα – Μουσικό Θέατρο: «Φροσύνη ή Η εκδίκηση του Αλή Πασά» του Παύλου Καρρέρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:00.

Η σκηνοθέτις – χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου συνεργάζεται με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στο ρομαντικό μελόδραμα του Παύλου Καρρέρ, «Φροσύνη ή Η εκδίκηση του Αλή Πασά». Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής παρουσιάζεται για πρώτη φορά ζωντανά, εκατό χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά του, σε μια παραγωγή που συγκεντρώνει δημιουργικές και πρωτοποριακές δυνάμεις της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

Ο σπαραγματικός (και μυθιστορηματικός) τρόπος της ανεύρεσης του έργου – ανασύρθηκε από σπαρτά κομμάτια (κάποια βρέθηκαν από ρακοσυλλέκτη στη χωματερή των Άνω Λιοσίων το 1992) – απεικονίζεται και στη θραυσματική σκηνική του αφήγηση.

Μια απόδοση του θρύλου της Ευφροσύνης Βασιλείου, μοιρασμένη σε δέκα ερμηνευτές, πέντε λυρικούς τραγουδιστές και πέντε μουσικούς, με παράλληλη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, με παρεμβολές ιστορικών πηγών και ντοκουμέντων και με αναφορές στην αρχική πηγή έμπνευσης του λιμπρετίστα Ελισσαβέτιου Μαρτινέγκου, το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Η κυρα Φροσύνη, ποίημα εις τέσσαρα άσματα διηρημένον».

Έρως-θάνατος, νιάτα-γηρατειά, εξουσία-υποταγή, αρσενικό-θηλυκό, πίστη-υπακοή, θα είναι οι θεματικοί άξονες της σκηνοθετικής προσέγγισης της Ζωής Χατζηαντωνίου, στην πρώτη της συνεργασία με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ενορχήστρωση-Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκος Γιάνναρος
Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Μουσική προετοιμασία: Θάνος Μαργέτης

Φροσύνη: Λητώ Μεσσήνη
Αλή Πασάς: Σωτήρης Τριάντης
Μουχτάρ: Γιάννης Καλύβας
Ειρήνη / Χάμκω: Αναστασία Κότσαλη
Ταχήρ / Ιγνάτιος: Γιάννης Σελητσανιώτης 

Μαρίνα Σταλιμέρου, βιόλα
Αντώνης Χατζηνικολάου, κιθάρα
Χάρης Παπαζαρούλας, κοντραμπάσο
Γιώργος Λώλας, μπαγιάν
Guido De Flaviis, σαξόφωνο

Μουσική διεύθυνση, ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου

Info

Παραστάσεις: 14, 15 και 16 Ιανουαρίου 2017 
Εισιτήρια: Από 5€ ως 20€ 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Λ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | Τ. 210 7282000


Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 

Θέατρο: Πρεμιέρα «Πρόταση Γάμου» του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Έλντας Πανοπούλου, στο Θέατρο Από Κοινού, στις 18:00. 

Ένα από τα ωραιότερα μονόπρακτα του Τσέχωφ. Μία κωμωδία, όπου καταφέρνει να συμπυκνώσει τις κυριότερες αρετές της τέχνης του μ’ έναν τρόπο υποδειγματικό. Μία παράσταση κωμικών παρεξηγήσεων και ανατροπών.

Λίγα λόγια  για την υπόθεση

Ένας καλοστεκούμενος αλλά υποχόνδριος κτηματίας έρχεται να ζητήσει σε γάμο την κόρη του γείτονά του. Ο πατέρας, περιχαρής, τους αφήνει μόνους. Μια παρεξήγηση, όμως, θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Ο καυγάς αρχίζει και η επέμβαση του πατέρα εξομαλύνει την κατάσταση μόνο για λίγο. Η συζυγική ευτυχία αρχίζει…;

Μία παράσταση κοινωνική προσφορά στην κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Η καθημερινότητα για κάποιους είναι ιδιαίτερα σκληρή. Το θέατρο, όμως, μπορεί να προσφέρει όχι μόνο στιγμές ευχαρίστησης και χαράς αλλά και ενίσχυση για κοινωνικούς σκοπούς. Όλα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας που θα συγκεντρωθούν (αντί εισιτηρίου) θα διατεθούν στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Έλντα Πανοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία-Συντονισμός παραγωγής: Κωνσταντίνος Τσεντούρος
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τσεντούρος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παπασιδέρη, Κωνσταντίνος Τσεντούρος, Ηλίας Μήσσιας

Info

Πρεμιέρα: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα στις 18:00 για λίγες παραστάσεις
Διάρκεια: 70 λεπτά
Κρατήσεις: Δευτέρα ως Σάββατο 16:00 – 18:00 

Αντί εισιτηρίου τρόφιμα για την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος άνθρωπος»

Θέατρο Από Κοινού | Ευπατριδών 4, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός) | Τ. 211 4057249


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου «Θιασώτες & Φιλόσοφοι»: σκιαγράφηση μιας θεατροφιλοσοφίας του Γιώργου Π. Πεφάνη, στο Polis Art Café, στις 18:00. 

Οι «Θιασώτες και Φιλόσοφοι» (εκδόσεις Παπαζήση) προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τη συνύπαρξη θεάτρου και φιλοσοφίας με επεξεργασίες θεατρικών κειμένων (Ζιώγας, Μάτεσις, Ποντίκας, Μαυρογεωργίου, Μαυριτάκης) και παραστάσεων (Μοσχόπουλος, Romeo Castellucci, Rodrigo García, François Tanguy) που αναδεικνύουν μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα όπως ο θάνατος και το πένθος, το φαγητό και η θνητότητα, η διαμεσότητα των ανθρώπινων τόπων, η μνήμη και το χρέος, η δικαιοσύνη και η αυτοθυσία, ο χρόνος και η ιστορικότητα. Παράλληλα δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των αντίστοιχων εννοιών στα συγκεκριμένα εργαστήρια ενσώματης σκέψης που ήταν και παραμένουν το δραματικό κείμενο και η θεατρική σκηνή.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Βάλτερ Πούχνερ, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ  
Μάριος Ποντίκας, Θεατρικός Συγγραφέας
Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθέτης 
Μάνος Στεφανίδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Αποσπάσματα από το βιβλίο και το θεατρικό έργο «Ιστορία της αυτοθυσίας» θα διαβάσουν οι:
Βασίλης Μαυρογεωργίου, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός
Μαρία Φιλίνη, Ηθοποιός
Κατερίνα Μαυρογεώργη, Ηθοποιός

Info

Είσοδος ελεύθερη

Polis Art Café | Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου | T. 210 3249588

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.