Το βιβλίο της εβδομάδας: «Ένα οικοδομικό τετράγωνο» του Ιορδάνη Στυλίδη

Αυτή την εβδομάδα το BookSitting προτείνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας, και ελπιδοφόρο δοκίμιο για τη ζωή και τον πολιτισμό, που θα μπορούσε να τιτλοφορείται «η διαμονή στην ευτοπία» ή «ο μετασχηματισμός της ζωής με 10, 100, 200 ευρώ» ή «μια άσκηση στην υπέρβαση της ζωής σε συγκέντρωση και την κατάκτηση της συλλογικής και αλληλέγγυης ζωής» ή «οδηγίες για την αυτο-διεύθυνση»

Ένα οικοδομικό τετράγωνο

Το βιβλίο του Ιορδάνη Στυλίδη ‘’Ένα οικοδομικό τετράγωνο’’ φιλοδοξεί να ενταχθεί στη σειρά της κληρονομιάς των κειμένων για την Ουτοπία. Στην πολιτική και ιδεολογική απόπειρα της πλήρωσης του υπολοίπου, του ελλείμματος μεταξύ της βιωμένης, τότε και κάποτε, πραγματικότητας του συγγραφέα τους, καθώς και εκείνης της αδύνατης και απροσέγγιστης οργάνωσης μιας άλλης, εναλλακτικής, πλήρους και αλληλέγγυας ζωής, σε έναν αδιαμόρφωτο χρόνο και χώρο.

Από το δεύτερο, πάντως, κεφάλαιο του βιβλίου, ο συγγραφέας, μετακινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, υιοθετώντας, οπλίζοντας και υποδεικνύοντας έναν νέο ορισμό, αυτόν της Ευτοπίας. και μία νέα πιθανολόγηση σχέσεων.

Ο συγγραφέας οργανώνει την αφήγησή του έτσι ώστε να περιγράψει, μία δυνατή, ευέλικτη, άμεσα εφαρμόσιμη οργάνωση της ζωής, η οποία μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να ξεπηδήσει και να οριστεί σε χώρο, χρόνο και πυκνότητα σχέσεων, από τα διαθέσιμα ‘’υλικά’’ της πραγματικότητας. Το επιλεγμένο τετράγωνο, όπου εφαρμόζεται και ξεδιπλώνεται η δυναμική και η ευρηματικότητα της αφήγησής του, αλλά και η πρακτικότητα, η λειτουργικότητα των ‘’εργαλείων’’ που χρησιμοποιεί, μπορεί να προβληθεί ακόμη και στο ειδικό οικοδομικό τετράγωνο όπου κατοικεί ο αναγνώστης του βιβλίου.

Η εξέλιξη της συγγραφικής αφήγησης διακόπτεται, όπως και η αφήγηση καθε φανταστικού γεγονότος και μετατρέπεται σε περιγραφή της αναμόρφωσης κάθε υπάρχουσας αστικής δομής, ορισμένης ακριβώς όπως σε ένα εγχειρίδιο λειτουργίας. Το ‘’αυτό θα μπορούσε να συμβεί’’ των φημισμένων κειμένων για την Ουτοπία μετατρέπεται σε ‘’αυτό μπορεί να γίνει έτσι’’ και, έτσι, καθορίζει την πρόταση και το εγχείρημα της ευτοπίας σε αυτό το βιβλίο.

Καθώς η αφήγηση του Ιορδάνη Στυλίδη αναπτύσσει την συλλογιστική της και παρουσιάζονται διαδοχικά οι κατάλογοι των ενεργειών που συσχετίζονται μεταξύ τους, κάθε τρέχουσα και επίκαιρη παράμετρος της ζωής σε συγκέντρωση, κάθε φόβος και κάθε στέρηση του δικαιώματος μετασχηματίζονται σε ένα υπόβαθρο και σε ένα έξοχο υποστήριγμα της κοινής, αυτο-διευθυνόμενης και αλληλέγγυας ζωής.

Nέες πλεγμένες και ισχυρές σχέσεις της μεριστής και διαπλεκόμενης εύρρωστης ζωής, ποικιλίες αναβαθμισμένων και αναθεωρημένων υπηρεσιών ανα-διατυπώνονται και επανα-ορίζονται, προβλέπονται, εγκαθίστανται και ενεργοποιούνται.

Η ενεργοποίηση, το εκ νέου αντίκρυσμα, των περιθωριακών ηλικιών αλλά και ενός πληθυσμού συνδεδεμένων άκυρων και περιφραγμένων καθημερινών σχέσεων επισυμβαίνει. Η ταχεία εξουδετέρωση των ισχυρών και φραγμένων πεδίων σημασίας και ενδιαφέροντος που όριζαν την εξορία τους, την φυλακή τους στον πολτό της θεαματικά κατευθυνόμενης αγοραίας ζωής, μέχρι πριν από λίγο, διεμβολίζονται και υποχωρούν με τη βοήθεια των προτεινόμενων νέων συσχετισμών και γνωριμιών.

Η ανάπτυξη της ταυτότητας αυτής της ψηφίδας κοινωνικού νοήματος που οδηγεί βαθμιαία στην ήπια υποχώρηση του κράτους, η εξουδετέρωση των τεχνικών της υποταγμένης ζωής σε συγκέντρωση και η ανάδυση των νέων συσχετισμών με την ύπαιθρο, τους οικισμούς, την παραγωγή και τα δίκτυα διάθεσης, οι σύνδεσμοι με την εγγύς και με την απώτερη γεωγραφία, η κατανόηση και η εγκαθίδρυση μιας οικονομίας του ανθρώπου, μιας οικονομίας της απο-ανάπτυξης, η υιοθέτηση, τέλος και η εγκατάσταση μιάς τεχνολογίας της αυτοδιάθεσης και της ενεργειακής αυτονομίας, περιέχονται και υποστηρίζονται, διατίθενται, ως ‘’κατασκευαστικές’’ βεβαιότητες και άμεσες τεχνικές δυνατότητες στον προτεινόμενο κόσμο, ο οποίος περιέχεται σε αυτό το πολυ-τροπικό και παιγνιώδες κείμενο.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ιορδάνης Στυλίδης black & whiteΟ Ιορδάνης Στυλίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα της Πέλλας το 1959. Απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, είναι Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει, επίσης, το πτυχίο Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ως εικαστικός ακτιβιστής έχει στο ενεργητικό του δέκα έξι ατομικές εκθέσεις καθώς και πολλαπλές συμμετοχές σε Μπιεννάλε και Τριεννάλε στην Ευρώπη από το 1980. Παράλληλα με το διδακτικό του έργο διοργανώνει, διευθύνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια (Ινδία, Ομάν, Αίγυπτος, Νεπάλ, Γερμανία, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία), συλλογικά εργαστήρια σχεδιασμού σε κοινότητες της ελληνικής περιφέρειας καθώς και ανιχνεύσεις πόλεων (Βερολίνο, Ιστανμπούλ, Βενετία).

Τόσο στα εκπαιδευτικά ταξίδια όσο, κυρίως, στα εργαστήρια τεκμηρίωσης και σχεδιασμού (όπως το καλοκαιρινό σπουδαστήριο της U.M.A.R. στο Κάιρο της Αιγύπτου το 2009, όπου και έλαβε μέρος ως επιβλέπων καθηγητής-επιστημονικός υπεύθυνος) επιχειρείται η επέκταση και ο εμπλουτισμός της συμβατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με ειδικές διαλέξεις, συζητήσεις και σχεδιαστικές πρακτικές για τα ζωτικά ζητήματα της Αρχιτεκτονικής θεωρίας και πράξης που βρίσκονται, συνήθως, στο περιθώριο των ακαδημαϊκών πειθαρχιών και προσεγγίσεων.

Η διευκρίνιση, η ανάλυση και η διευρεύνηση in situ των συστατικών εκπαιδευτικών ενοτήτων για το τοπίο, την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη πολιτισμικών ενοτήτων ως γεννετήρια ιδιότητα των περιφερειών και των μητροπόλεων του πλανήτη, την εκπαίδευση στο στοχασμό και την ανάλυση των φαινομένων αλλά και των δομικών υποβάθρων των πόλεων, την εκπαίδευση στον σχεδιασμό και την δημιουργία αρχείων διελεύσεων (ημερολογίων), την εκπαίδευση στην αναγνώριση και τις τακτικές της αυτεπίγνωσης, των παραμέτρων δηλαδή και των λεπτομερειών της κοινής ζωής σε κοινότητες, τμήματα πόλεων και μητροπολιτικών λεπτομερειών του πλανήτη.

Από αυτές τις μεστές περιεχομένου και εξηγήσεων παράλληλες δράσεις που, ουσιαστικά, πληρώνουν όλα τα συμβατικά κενά της τυπικής εκπαιδευτικής τακτικής επιχειρείται να επιτευχθεί, να ολοκληρωθεί, η προσωπικότητα του φοιτητή/τριας που πρόκειται να επιχειρήσει εντός ενός παγκοσμιοποιημένου κοινού πεδίου αιτημάτων και συμπεριφορών.

Έχει συγγράψει πέντε βιβλία / εγχειρίδια, δώδεκα πειραματικά τεύχη καταγραφών και έντεκα ψηφιακά ημερολόγια.

Έχει, επίσης, συγγράψει και επιμεληθεί την δημιουργία χειροποίητων τευχών από τις αναφερθείσες δράσεις αλλά και τις επισκέψεις-δράσεις σε εκθέσεις ή σε συλλογικά εργαστήρια.

Περισσότερα για τον ίδο και το έργο του, μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:  www.iordanisstylidis.grhttp://www.facebook.com/iordanis.stylidishttp://6-days-in-eutopia.blogspot.grhttp://artwiki.org/Iordanis_Stylidis


Info: Ένα οικοδομικό τετράγωνο, συγγραφέας: Ιορδάνης Στυλίδης, εκδόσεις Το κεντρί, σελ. 112, τιμή: 8,52€. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.